Política 06/08/2014

Manos Limpias demanarà a la jutge que impedeixi a Jordi Pujol sortir a l'estranger

El sindicat té previst presentar el pròxim dia 13 una querella contra l'expresident i la seva dona perquè s'investigui també si estan implicats en el suposat cobrament de comissions per a l'adjudicació d'obra pública durant la seva etapa al capdavant del Govern

Efe
2 min
Pujol, durant la conversa amb Carles Capdevila / XAVIER BERTRAL

MadridManos Limpias demanarà a la jutge que investiga l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol que, després de prendre-li declaració sobre l'origen del seu patrimoni, li retiri el passaport per impedir que surti a l'estranger, segons ha assegurat a Efe el president del sindicat d'ultradreta, Miguel Bernard.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El sindicat té previst presentar el pròxim dia 13 al jutjat barceloní la querella contra Pujol i la seva dona, Marta Ferrusola, perquè s'investigui també si estan implicats en el suposat cobrament de comissions per a l'adjudicació d'obra pública durant la seva etapa al capdavant del Govern, del 1980 al 2003.

Manos Limpias ha reunit ja la fiança de 6.000 euros que la magistrada del jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona va imposar al col·lectiu per poder personar-se en la causa, i que constituirà el mateix dia en què presenti la querella, tal com ha reclamat la magistrada.

En la querella, el sindicat demanarà a la jutge que prengui declaració de forma immediata a l'expresident Pujol i la seva dona.

Després de la declaració de tots dos, Manos Limpias demanarà mesures cautelars contra Pujol, entre les quals, la retirada del passaport per impedir que surti d'Espanya.

Malgrat això, Bernard ha explicat a Efe que també estan estudiant la possibilitat de demanar el seu ingrés a presó preventiva, encara que, en principi, de moment es descarta demanar aquesta mesura pel fet que podria resultar desproporcionada.

El 31 de juliol, el jutjat barceloní va admetre la denúncia presentada pel sindicat Manos Limpias en contra de Jordi Pujol, arran de la seva confessió que va ocultar una fortuna a l'estranger durant 34 anys, i contra la seva dona, Marta Ferrusola, com a còmplice.

Dilluns, la magistrada va ordenar notificar expressament a l'expresident i a la seva dona la incoació de la denúncia presentada contra ells pel sindicat perquè puguin defensar-se.

En el seu escrit, presentat als jutjats el 28 de juliol, Manos Limpias va denunciar Pujol pels delictes de suborn, malversació, prevaricació, tràfic d'influències, delicte fiscal, falsedat en document públic i blanqueig de capitals, i a la seva dona com a còmplice i encobridora.

En el seu escrit, Manos Limpias apuntava un informe del grup de la Policia Nacional contra delictes econòmics (UDEF) segons el qual durant l'etapa de govern de Pujol es cobraven comissions del 4% per a l'adjudicació d'obra pública, del qual suposadament el 2,5% es destinava a finançar CDC i l'altre 1,5% a les butxaques de la família Pujol.

Manos Limpias també recorda en el seu escrit la denúncia pública que va fer al Parlament l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall, en què va denunciar que l'executiu de Jordi Pujol cobrava comissions del 3%: "Vostès tenen un problema que es diu 3%", va deixar anar el 2005 el llavors president Maragall, dirigint-se a la bancada convergent.

stats