Maragall buscarà amb Colau i Forn la majoria absoluta a Barcelona i els obre la porta del govern municipal

L'alcaldable d'ERC descarta que els comuns pactin amb el PSC i Cs per arribar a l'alcaldia

La campanya electoral el va portar a allunyar-se de qualsevol pacte de govern, però amb els resultats a la mà el més que probable futur alcalde de Barcelona, Ernest Maragall, obrirà la porta del consistori tant als comuns d'Ada Colau com a JxCat. "El millor per a la ciutat seria un govern d'ampli espectre amb JxCat i els comuns", ha assenyalat l'endemà de la històrica victòria d'ERC a Barcelona. Conscient que es tracta d'un pacte impossible, l'alcaldable republicà ha tirat pilotes fora sobre qui buscarà com a soci preferent, però sí que ha apuntat intencions valorant una hipotètica sortida del PP del consistori quan es proclamin els resultats definitius.

"Hem d'esperar que s'assentin els resultats, que encara poden variar. Si el PP forma part o no del consistori variarà les anàlisis", ha reconegut. Què significa? Si els populars perden els dos regidors que han obtingut provisionalment (amb el 5,01% dels vots), ERC n'obtindria un –i el PSC l'altre– i en cas de pacte amb els comuns, Esquerra sumaria majoria absoluta sense buscar altres socis. De moment, té previst començar a parlar amb Ada Colau i també amb el cap de llista de JxCat, Joaquim Forn, a qui visitarà pròximament a la presó de Soto del Real.

Sigui com sigui, Maragall té coll avall que serà l'alcalde de la ciutat encara que hagi de governar en minoria i ser escollit en segona volta com a força més votada. Un hipotètic pacte entre Barcelona en Comú i el PSC amb el suport de Manuel Valls per a la investidura "és una heterogeneïtat tan contradictòria que sembla del tot inversemblant", ha indicat. A més, l'alcaldable d'ERC ha insistit que ara és hora de negociar amb els comuns per definir una estratègia conjunta "a favor de la llibertat dels presos, del referèndum d'autodeterminació" i fins i tot "acords que podrien incloure més concreció governamental".

Maragall buscarà amb Colau i Forn la majoria absoluta a Barcelona i els obre les portes del govern municipal

Primer partit del país

Fins a 3.107 regidors i victòria a Barcelona, Lleida, Manresa, Blanes, Palamós i Amposta, entre un total de 340 municipis, i també en 19 de 40 consells comarcals. La ressaca del 26 de maig és dolça a ERC, que celebra haver-se convertit en la primera força municipalista del país, amb 800.000 vots i un increment del 30% en el nombre de regidors des del 2015.

"Després d'haver guanyat les generals, ara ERC també ha guanyat les municipals i ha obtingut millors resultats que mai a les europees. Veiem com es consolida el projecte republicà arreu del territori i som ja el primer partit del país", ha destacat la portaveu, Marta Vilalta, en la roda de premsa d'aquest dilluns. Vilalta ha felicitat Carles Puigdemont i JxCat per la victòria a les europees a Catalunya i ha fet una crida a la unitat d'acció independentista "per fer realitat la República".

A Europa, Oriol Junqueras ha sigut escollit eurodiputat i aquesta serà una nova prova de foc per a l'Estat. Aquest dilluns, la número 2 dels republicans a les europees ha interpel·lat el Tribunal Suprem preguntant-li si "s'atrevirà a demanar al Parlament Europeu que suspengui els drets d'un diputat escollit per la ciutadania".