Política 27/05/2019

Maragall buscarà amb Colau i Forn la majoria absoluta a Barcelona i els obre la porta del govern municipal

L'alcaldable d'ERC descarta que els comuns pactin amb el PSC i Cs per arribar a l'alcaldia

Aleix Moldes
2 min
Maragall buscarà amb Colau i Forn la majoria absoluta a Barcelona i els obre les portes de l'ajuntament

BarcelonaLa campanya electoral el va portar a allunyar-se de qualsevol pacte de govern, però amb els resultats a la mà el més que probable futur alcalde de Barcelona, Ernest Maragall, obrirà la porta del consistori tant als comuns d'Ada Colau com a JxCat. "El millor per a la ciutat seria un govern d'ampli espectre amb JxCat i els comuns", ha assenyalat l'endemà de la històrica victòria d'ERC a Barcelona. Conscient que es tracta d'un pacte impossible, l'alcaldable republicà ha tirat pilotes fora sobre qui buscarà com a soci preferent, però sí que ha apuntat intencions valorant una hipotètica sortida del PP del consistori quan es proclamin els resultats definitius.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hem d'esperar que s'assentin els resultats, que encara poden variar. Si el PP forma part o no del consistori variarà les anàlisis", ha reconegut. Què significa? Si els populars perden els dos regidors que han obtingut provisionalment (amb el 5,01% dels vots), ERC n'obtindria un –i el PSC l'altre– i en cas de pacte amb els comuns, Esquerra sumaria majoria absoluta sense buscar altres socis. De moment, té previst començar a parlar amb Ada Colau i també amb el cap de llista de JxCat, Joaquim Forn, a qui visitarà pròximament a la presó de Soto del Real.

Sigui com sigui, Maragall té coll avall que serà l'alcalde de la ciutat encara que hagi de governar en minoria i ser escollit en segona volta com a força més votada. Un hipotètic pacte entre Barcelona en Comú i el PSC amb el suport de Manuel Valls per a la investidura "és una heterogeneïtat tan contradictòria que sembla del tot inversemblant", ha indicat. A més, l'alcaldable d'ERC ha insistit que ara és hora de negociar amb els comuns per definir una estratègia conjunta "a favor de la llibertat dels presos, del referèndum d'autodeterminació" i fins i tot "acords que podrien incloure més concreció governamental".

Primer partit del país

Fins a 3.107 regidors i victòria a Barcelona, Lleida, Manresa, Blanes, Palamós i Amposta, entre un total de 340 municipis, i també en 19 de 40 consells comarcals. La ressaca del 26 de maig és dolça a ERC, que celebra haver-se convertit en la primera força municipalista del país, amb 800.000 vots i un increment del 30% en el nombre de regidors des del 2015.

"Després d'haver guanyat les generals, ara ERC també ha guanyat les municipals i ha obtingut millors resultats que mai a les europees. Veiem com es consolida el projecte republicà arreu del territori i som ja el primer partit del país", ha destacat la portaveu, Marta Vilalta, en la roda de premsa d'aquest dilluns. Vilalta ha felicitat Carles Puigdemont i JxCat per la victòria a les europees a Catalunya i ha fet una crida a la unitat d'acció independentista "per fer realitat la República".

A Europa, Oriol Junqueras ha sigut escollit eurodiputat i aquesta serà una nova prova de foc per a l'Estat. Aquest dilluns, la número 2 dels republicans a les europees ha interpel·lat el Tribunal Suprem preguntant-li si "s'atrevirà a demanar al Parlament Europeu que suspengui els drets d'un diputat escollit per la ciutadania".

stats