Política 28/05/2019

Maragall i Colau es reuniran demà per primer cop per abordar els pactes

La fins ara alcaldessa també se citarà amb el socialista Jaume Collboni els pròxims dies

M.o.
2 min
Ada Colau i Ernest Maragall

BarcelonaDesprés de dos dies d'assumir els resultats, el guanyador del 26-M, Ernest Maragall (ERC), i la fins ara alcaldessa, Ada Colau (BComú), es reuniran demà per primer cop per abordar els possibles pactes. Colau, en la seva estratègia d'intentar incloure el PSC en l'entesa, també té previst, en els pròxims dies, una trobada amb el socialista Jaume Collboni. I els republicans, al seu torn, es reuniran, també, amb Junts per Catalunya.Serà l'inici oficial, tot i que encara no han transcendit ni l'hora ni el lloc, del ball per formar govern a Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fins ara tant republicans com comuns han posat sobre la taula aliances de difícil recorregut, perquè inclouen socis que s'exclouen entre ells. Els de Colau demanen un pacte "ampli i transversal d'esquerres" que doni resposta al que van recollir les urnes i que, per tant, tingui en compte el PSC, la tercera força més votada. I els republicans volen que Colau acompanyi Maragall a visitar el cap de files de Junts per Catalunya Joaquim Forn a la presó de Soto del Real per parlar de l'entesa. I entre tot aquest soroll hi ha la via que permetria a Colau ser alcaldessa a través d'un pacte amb el PSC i de rebre per a la investidura els vots de la formació de Manuel Valls, que ja ha deixat clar que té com a prioritat evitar un govern independentista a la ciutat. Colau va remarcar ahir que no s'asseuran a parlar de pactes ni amb Cs ni amb Junts per Catalunya, però no es va referir a la possibilitat concreta que els vots de la candidatura de Valls li facilitin la investidura.

Aquest dimarts, la fins ara regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, que no repeteix a la llista de Colau, ha reiterat que no hi haurà cap pacte amb Valls -"estem bojos o què?", ha escrit en un tuit- i Carina Mejías, que va encapçalar el grup de Cs l'últim mandat, li ha respost defensant que la formació taronja -i ha deixat clar que es refereix a les sigles del partit- no pacta mai amb "populistes que destrossen ciutats", ni amb "separatistes que trenquen societats". Valls va advertir Cs, en ple debat sobre pactes als municipis, que podria trencar-hi si tanca pactes amb Vox.

Ernest Maragall té previst fer una roda de premsa aquesta tarda per anunciar quins seran els passos a seguir de la seva formació en política de pactes. S'espera que el republicà també es reuneixi –potser demà– amb JxCat. El socialista Jaume Collboni ha reiterat avui que la seva força no donarà suport en cap cas a ERC i a instat els comuns a explorar majories alternatives per evitar que Maragall sigui alcalde.

stats