Política 04/05/2014

Margallo: "Una Catalunya independent seria pobra, molt pobra"

El ministre espanyol d'Exteriors diu en una entrevista a 'El Mundo' que "els ponts no estan tancats", però insisteix que una consulta "contrària a la Constitució no pot ser acceptada per la legalitat internacional"

Ara
2 min

Barcelona"Catalunya té el primer PIB d'Espanya, una renda per càpita que és el 120% de la mitjana de la UE. És la primera comunitat autònoma en termes d'exportacions, la segona en termes de recepció d'inversions directes estrangeres, la segona en turisme... Tot això desapareixeria amb la secessió, que és inviable i empobriria els catalans moltíssim. La viabilitat econòmica depèn del reconeixement internacional i la pertinença a la UE, i això no ho tindria una Catalunya independent, que seria pobra, molt pobra".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest és el diagnòstic que fa, una vegada més, el ministre espanyol d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo. En una entrevista al diari 'El Mundo' –la meitat de la qual està dedicada a Catalunya–, assegura que "el ponts no estan tancats", però insisteix que no es pot autoritzar la consulta.

La legalitat internacional diria 'no'

"No només el Consell d'Europa, sinó també l'Assemblea General de l'ONU, han deixat clar que un referèndum contrari a la Constitució no pot ser acceptat per la legalitat internacional", afirma.

Segons el ministre, Mariano Rajoy està disposat a dialogar amb Artur Mas "amb dues condicions: que sigui dins de la legalitat i que sigui entre tots, perquè les decisions d'una part del territori afecten tothom".

L'ANC "dirigeix el procés"

Tot i mostrar-se convençut que el president de la Generalitat "és responsable i no farà cap pas fora de la legalitat espanyola", adverteix del paper de l'ANC. "Que l'Assemblea Nacional Catalana estigui dirigint un procés, al marge de les institucions, hauria de preocupar el president de la Generalitat", assegura. I afegeix que hi ha "serioses desavinences a CiU i fins i tot dins de CDC".

Els tres "falsos" motius per a la "desafecció"

Segons el punt de vista de Margallo, a la resta del món "no entenen què passa a Catalunya", perquè s'estan esgrimint "tres motius per a la desafecció i tots tres són falsos". Es tractaria dels 'falsos mites' del dèficit d'inversions públiques per part de l'Estat, de les agressions a la llengua i la cultura i d'un sistema de finançament injust. Res de tot això es produeix, segons el ministre: "Catalunya és la segona comunitat en termes d'inversió [les quatre províncies, pel tren d'alta velocitat], en llengua i cultura no hi ha un període en la història en què s'hagin potenciat com ara i, sobre el sistema de finançament, Mas va dir el 2004 que era el millor que es podia imaginar".

stats