CAMÍ DEL 20-D
Política 23/11/2015

Mas vol que Democràcia i Llibertat substitueixi CDC

Aspira que la coalició evolucioni cap a un nou partit

Martí Gelabert
3 min
Artur Mas aposta per la seva mà dreta, Francesc Homs, per encapçalar la llista de Democràcia i Llibertat de cara al 20-D.

BarcelonaUna llista mirant al futur de Convergència Democràtica de Catalunya. D’aquesta manera, el president en funcions de la Generalitat i líder del partit va apadrinar ahir la candidatura de Democràcia i Llibertat, la coalició amb què CDC concorrerà a les eleccions espanyoles del 20 de desembre juntament amb Demòcrates de Catalunya-els independentistes escindits d’Unió- i Reagrupament, i que encapçalarà Francesc Homs, conseller de la Presidència fins fa dues setmanes. “És la millor llavor perquè l’any que ve comenci a florir un arbre en forma de partit polític”, va entonar Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La necessitat llargament anunciada de refundar el projecte de CDC respon a la necessitat d’adaptar-lo a la nova etapa nascuda arran del gir independentista, el trencament amb Unió i la voluntat d’esquivar l’ombra de corrupció del partit i alguns dels seus dirigents recents. Quines característiques ha de tenir la nova formació? Mas no va avançar gaires detalls, però sí que va voler ser clar en relació a les ideologies que hauria d’abraçar: “Hi haurà gent que prové del món demòcrata, del món liberal i del món socialcristià”. En aquest sentit, el president de la Generalitat va mostrar-se taxatiu en afirmar: “Per fer un país nou es requereix un partit nou”. Per això mateix va advocar per anar tots a l’una i ajuntar aquests diversos sectors, tot i que membres de l’ala liberal de CDC s’han mostrat crítics amb el que consideren un acostament a la socialdemocràcia, sobretot arran dels pactes amb la CUP.

El que sembla clar és que el 2016 es presenta clau per al futur imminent de CDC. La data del congrés, però, coixeja. Molt probablement se celebrarà al març, tot i que l’agenda queda pendent de les negociacions pel nomenament del president de la Generalitat. Si no es desbloqueja la investidura, unes noves eleccions el mateix març tornarien a ajornar la refundació. De fet, Mas va aprofitar la presentació de la llista de Democràcia i Llibertat per justificar la necessitat de negociacions: “Si no dialoguéssim per aconseguir la investidura, voldria dir que ens hauríem carregat el plebiscit de les eleccions del 27-S”. Un dels escenaris sobre la taula, segons va avançar l’ARA, és celebrar un congrés per tancar l’etapa de CDC i, més tard, un altre que doni llum al nou projecte basat en Democràcia i Llibertat.

CDC evoluciona, Unió es trenca

Així, Mas va remarcar que “l’alta complexitat” de la situació ha fet evolucionar també el partit. “CDC ha fet una evolució en la seva història”, va recalcar, i va recordar: “Dins d’Unió, la meitat del partit ha fet una evolució cap a altres terrenys, en sintonia d’aquest corrent central que empeny Catalunya, tot i que d’altres s’han quedat enrere”.

L’última etapa de CDC ha estat marcada per la interinitat. A l’últim congrés, el 2012, es va nomenar Oriol Pujol com a secretari general, però dos anys més tard va abandonar el càrrec per la seva imputació en el cas de les ITV. Ara Josep Rull, Jordi Turull i Germà Gordó són els tres noms que sonen per agafar el relleu de Mas al capdavant del partit els pròxims mesos.

Pel que fa a la corrupció, Francesc Homs s’hi va mostrar crític i es va comprometre a respondre “amb contundència” a Madrid als casos de corrupció provats. Igualment, va defensar que CDC no s’amaga rere el nom de Democràcia i Llibertat. “Si fas una coalició com aquesta, o poses un nom que sembla un joc de lletres inintel·ligible o busques una definició compartida”, va dir.

stats