CANVI DE CICLE
Política 20/12/2014

Mas-Junqueras: Nadal sense acord

El líder d’ERC demana al president que respongui als gestos republicans amb noves eleccions

Oriol March / Roger Tugas
3 min

BarcelonaLluny de l’acord, encara, sobre el format de les futures eleccions plebiscitàries. Així va acabar ahir la reunió que van mantenir el president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d’ERC, Oriol Junqueras, al Parlament. La cita es va allargar durant mitja hora -“el que és bo, si és breu, és dos cops bo”, va afirmar Mas amb un somriure- i va servir per constatar les diferències que allunyen els dos dirigents, que tenen fórmules diferents al cap sobre com afrontar els comicis anticipats. Els contactes seguiran durant les festes nadalenques, però cap de les parts espera un acord abans de principis d’any. Si les eleccions han de ser al primer trimestre del 2015, abans de les municipals, el gener és un mes clau.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quin és el principal escull que separa Mas i Junqueras? “La llista o llistes”, assenyalen fonts dels dos partits. El president prefereix una candidatura unitària, i el líder republicà vol diverses llistes unides per un paraigua comú. Ningú cedeix, almenys de moment. “Mas no convocarà eleccions per fer-ne unes de convencionals, i encara menys en el context actual”, asseguren fonts nacionalistes. “Defensa que pot aguantar fins al 2016”, sostenen fonts coneixedores de les converses. Mas creu que pot seguir governant encara que no trobi un soci per aprovar els pressupostos per al 2015, però la pressió per avançar les eleccions no només arriba d’ERC, sinó també de la societat civil sobiranista, i molt especialment de l’ANC, que no descarta noves mobilitzacions aviat.

Gestos i fredor

Junqueras, que va comparèixer en públic -ho va fer mentre Mas caminava darrere seu, cap al despatx que té al Parlament, mirant-lo de reüll-, considera que ERC ha fet prou gestos perquè el president decideixi avançar les eleccions “per tenir un mandat clar sobre la independència”. “Ara esperem un gest de Mas, que posi el futur de Catalunya en mans dels ciutadans, que busqui el mandat democràtic definitiu”, va defensar el líder d’ERC.

Quins són aquests gestos? ERC va tombar dimecres les esmenes a la totalitat als pressupostos del 2015 i dijous -després d’una dura intervenció- va decidir fer marxa enrere en el seu rebuig al tràmit de la llei d’acompanyament dels comptes. Aquests gestos són “reconeguts” per Mas, però de moment no han servit per desbloquejar l’acord.

Segons fonts dels dos partits, la fredor presideix les relacions en aquests moments. Alguns diputats de CiU, inquiets per la falta de resultats immediats en la negociació, revifen el record del tripartit: “No els va costar tant dir que sí a Montilla. Junqueras vol ser president i fer la independència, i Mas prioritza això segon”, assegurava una font parlamentària dels nacionalistes.

En canvi, fonts pròximes a Junqueras afirmen que, tot i que Mas no pot garantir que la llista única sumi més que candidatures separades i coordinades, l’únic a què aspira el president és a retenir el càrrec per encarar un full de ruta de 18 mesos en què hauria d’edificar unes estructures d’estat que ja va prometre en la campanya electoral del 2012.

Novetats el 13 de gener?

Així, doncs, es manté la fotografia: Mas no vol convocar eleccions si no hi ha llista única, però Junqueras es nega a pagar aquest peatge. I sense cap alternativa per donar una empenta a la negociació. Podria haver-hi novetats de cara al 13 de gener, quan el president té previst valorar l’estat de la legislatura després de la primera reunió de l’any del Govern, i quan podria aprofitar per fer algun anunci sobre el full de ruta. Seria, de fet, la setmana anterior a l’inici del tràmit en comissió dels comptes, quan ERC preveu vetar-ne tots els apartats.

Pacte per negociar una pròrroga amb paga extra

CiU i ERC van pactar ahir que el Govern negociï amb els partits una pròrroga pressupostària que inclogui la catorzena paga dels funcionaris i el retorn del 100% de jornada i sou als interins per al 2015. Aquest acord es va incloure en forma d’esmena a una moció d’ERC sobre l’escenari pressupostari de la Generalitat i respon al fet que l’executiu no haurà aprovat en cap cas els nous comptes abans de l’1 de gener, de manera que s’entrarà en una fase de pròrroga obligada, almenys temporalment. L’acord no aparca la negociació pels pressupostos però sí que garanteix la percepció del salari íntegre tant si s’acaben aprovant com si no.

stats