Política 18/03/2017

El consell nacional del PDECat fa marxa enrere i força la direcció a complir amb les incompatibilitats

Els quadres del partit tomben per només dos vots els informes que havien de permetre que Guinó, Artadi, Batet i Candini seguissin en els seus càrrecs. La direcció no preveu cobrir les vacants i s'inclina per redistribuir les funcions entre la resta de la cúpula.

Gerard Pruna
2 min
Artur Mas, Marta Pascal, Carles Puigdemont i Neus Munté durant el consell nacional del PDECat

BarcelonaQuan ja semblava un debat superat, el règim d’incompatibilitats va tornar a fer ensopegar ahir el Partit Demòcrata (PDECat). En un gir inesperat dels esdeveniments, el mateix consell nacional que dos mesos abans havia frenat la dimissió d’un terç de la direcció va fer ahir marxa enrere i va forçar que els quatre membres de l’executiva que incompleixen la limitació de càrrecs establerta als estatuts –Lluís Guinó, Elsa Artadi, Albert Batet i Montserrat Candini– hagin de deixar en els propers dies algun dels seus càrrecs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que fa només dos mesos la majoria de quadres del partit van defensar la continuïtat dels quatre dirigents, ahir –després d’una votació secreta– Guinó, Artadi, Batet i Candini van quedar-se a dos vots d’aconseguir l’aval de les tres cinquenes parts del consell nacional que exigeixen els estatuts per a incloure una excepció al règim d’incompatibilitats.

El resultat final, que molts atribueixen al fet que no es pogués votar individualment sobre cada dirigent, va agafar pràcticament tothom a contrapeu i va provocar un torn d’intervencions en què, segons expliquen diverses fonts presents, va haver-hi veus que, fins i tot, van arribar a reclamar la repetició de la votació. Entre les més crítiques amb el resultat, la vicepresidenta del partit, Neus Munté, que –tot i que ella sí va renunciar fa dos mesos a l’acta de diputada per complir amb el règim d’incomptabilitats– va renyar els consellers nacionals per haver impedit que Batet, Guinó, Artadi i Candini seguissin als seus llocs.

No cobrir les vacants

S’obre ara un escenari incert al PDECat, que haurà de reorganitzar-se quan el partit tot just donava per tancat el desplegament orgànic i provava de centrar els seus esforços en muscular-se ideològicament –la convenció ideològica se celebrarà el 13 de maig– i designar els seus candidats de cara a les eleccions municipals de 2019 –també ahir es va aprovar el reglament per a les primàries. Tanmateix, fonts de la direcció afirmen que es vol tancar la crisi ràpidament i que per això s’optarà per no obrir un nou procés electoral i no nomenar nous membres de l’executiva i repartir les funcions dels quatre dirigents que marxen entre la resta de membres.

Reglament de primàries

Més enllà de la polèmica per les incompatibilitats, el consell nacional sí que ha donat llum verda al reglament que regula les primàries del partit en l'àmbit municipal. Com ja va passar amb el reglament de les primàries del PDECat a Barcelona, el partit ha obert la porta a la possibilitat que candidats independents puguin presentar-se a les primàries del partit.

stats