Política 27/09/2011

Mas dóna per tancada la via estatutària i crida a la unitat per negociar el pacte fiscal a Madrid

El president de la Generalitat demana un esforç per superar la crisi econòmica. Avisa que el català serà l'eix de les polítiques educatives, culturals i cíviques

Pere Martí
2 min
Mas intervé al Debat de Política General / PERE TORDERA

BarcelonaArtur Mas ha obert el debat política general amb un to realista davant la crisi econòmica, desgranant les mesures per combatre-la que està fent el govern, però ha advertit que una de les maneres de sortir de la crisi és que Catalunya disposi d'un pacte fiscal que li permeti administrar els seus impostos. El president de la Generalitat ha fet una crida a la unitat de totes les forces polítiques per negociar-lo amb Madrid, ja que es tracta d'una reivindicació d'ampli consens social.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La tesi de Mas és que la via estatutària i constitucional estan "esgotades", com s'ha demostrat en la darrera reforma constitucional pactada pel PP i el PSOE, de la qual n'han quedat excloses les forces polítiques catalanes. Per aquest motiu, ha advertit que "la nostra estratègia i la nostra actitud com a país ha de ser diferent" i ara és l'hora de fixar-se "objectius concrets d'envergadura" que disposin "d'amplis consensos socials" a l'interior de Catalunya. Aquest objectiu ha de ser el pacte fiscal perquè siguin "les institucions catalanes les responsables d'administrar els impostos que es generen o es paguen a Catalunya". Això permetria segons el president de la Generalitat millorar el benestar i la prosperitat de Catalunya.També davant els recents intents de liquidar la immersió lingüística, Mas ha subratllat que el català seguirà sent "l'eix al voltant del qual es configuri una bona part de les polítiques educatives, culturals i cíviques".

La crisi ha marcat la primera part del discurs de Mas, que ha defensat la política d'austeritat del seu govern i les polítiques de racionalització de la despesa en els àmbits de la sanitat i l'educació perquè és "necessària, obligada i inajornable" i a més, compta amb "la comprensió i acceptació silenciosa" de la majoria de la societat catalana. El president de la Generalitat ha assegurat que les retallades no posen en perill de l'estat del benestar i s'ha compromès a no apujar els impostos que ja va fer el govern anterior i només ha confirmat que promourà un impost temporal per a les rendes altes.

CRÒNICA MINUT A MINUT DEL DISCURS DE MAS

stats