Política 21/03/2013

Sanitat proposa incorporar tres nous trams al copagament farmacèutic

Els nous trams afectarien les rendes entre els 18.000 i els 100.000 euros

Efe
2 min
L'oposició demana la dimissió de Mato al Congrés

MadridDurant el Consell Interterritorial de Sanitat que aquest dijous ha reunit a Madrid els consellers de Salut de totes les comunitats autònomes, excepte el País Basc, la ministra Ana Mato ha plantejat la creació de nous trams de copagament farmacèutic per a les rendes entre els 18.000 i els 100.000 euros. Ara tots els treballadors compresos en aquest tram paguen el 50% del preu dels medicaments i l'objectiu és fixar una aportació intermèdia. Tot i la proposta del govern espanyol, el ministeri de Sanitat deixa la decisió en mans de les comunitats i obre la porta a fer propostes en aquest sentit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Diversos col·lectius han denunciat que no és just que pagui el mateix un treballador que cobra 19.000 euros anuals que un altre que en cobra 90.000. Els nous trams de renda s'establirien, previsiblement, al voltant dels 36.000 i els 72.000 euros. Les persones que tenen ingressos superiors a 100.000 euros continuarien pagant un 60% del preu dels fàrmacs.

Ana Mato ha explicat que fins ara no ha sigut possible introduir nous trams en el copagament farmacèutic perquè "havíem de fer un esforç important", però ha afegit que ara han confirmat amb el ministeri d'Hisenda "la viabilitat" per incorporar-los. Així mateix, ha apuntat també que la proposta d'incorporar nous trams respon a la petició d'algunes comunitats autònomes de fer "més progressiu" el tram de 18 a 100.000 euros.

Després del Consell Interterritorial de Salut Mato també ha anunciat que més d'11.000 medicaments de venda en farmàcia abaixaran el seu preu a partir del mes de maig perquè porten més de deu anys al mercat i així ho estableix la llei de garanties i ús racional dels medicaments. Segons la ministra, aquesta mesura suposarà un impacte en termes d'estalvi de més de 400 milions d'euros.

Calendari comú de vacunació

Així mateix, el ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han aprovat, per primer cop, un calendari comú de vuit vacunes infantils per a 12 malalties. Són les vacunes contra la poliomelitis, el tètanus, la triple vírica, l'hepatitis B, el virus del papil·loma humà, la meningitis i la varicel·la. La ministra de Sanitat, Ana Mato, ha qualificat "d'històric" l'acord, que respon a una demanda dels professionals sanitaris i dels pares. D'aquí dos anys es revisaran tant les edats de vacunació com les noves vacunes que es poden incorporar al calendari.

Mato insisteix que no suspendrà les ajudes per trasplantaments a les autonomies

La ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, ha assegurat aquest dijous que el govern espanyol "sota cap concepte" no suspendrà les ajudes per a trasplantaments a les autonomies que incompleixin els objectius del dèficit. Manté que no es cancel·larà cap subvenció a les autonomies necessària per mantenir la "cohesió nacional" o garantir els drets i les prestacions sanitàries. Ho ha dit després de presidir el Consell Interterritorial de Salut.

La ministra s'ha remès al ministeri d'Hisenda, que ahir va desmentir-ho. Mato, però, també ha recalcat que cal complir les lleis i que totes les normes que regulen les subvencions tenen excepcions i s'analitzaran "cas per cas". Dimecres el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va acabar aclarint que la retallada de les ajudes era "matisable" i que no s'aplicaria automàticament. "Anirem aplicant la llei en funció de l'esforç de reducció del dèficit públic per part de les comunitats autònomes, no automàticament", va dir.

stats