Política 15/04/2016

Màxima pressió a Soria per forçar que plegui

El PP deixa de defensar el ministre després que una quarta informació el vinculi a un paradís fiscal

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
José Manuel Soria, ministre d’Indústria, en un acte aquesta setmana.

MadridEl futur de José Manuel Soria està en mans només de Mariano Rajoy. Ja ningú dins del PP i el govern espanyol dóna suport als canvis de versió del ministre sobre la seva firma en empreses familiars radicades en paradisos fiscals. Si el ministre d’Indústria en funcions va rebre dilluns el suport indiscutible del president popular després de sortir esquitxat als papers de Panamà, a mesura que ha avançat la setmana, Soria s’ha anat quedant cada cop més sol, tant a Génova com al Congrés. La quarta informació que el vincula a un paradís fiscal -ara a l’illa de Jersey-, revelada ahir per El Mundo, ha provocat que el PP hagi optat pel silenci. Les explicacions del ministre, en què nega haver tingut mai diners en un paradís fiscal, fan aigües a mesura que surten més documents a la llum. La Moncloa, de moment, remet a les explicacions que Soria té previst oferir dilluns que ve en una compareixença d’urgència a la comissió d’indústria al Congrés. Però, amb la boca petita, veus del PP ja admetien ahir que les seves versions són confuses.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La bola s’ha anat fent més grossa en una setmana negra per al PP, en plena recta final abans de la convocatòria automàtica d’eleccions anticipades. A l’escàndol de Soria s’hi suma l’operació de la UDEF a l’Ajuntament de Granada (governat pels populars), amb la detenció d’un alcalde icònic del partit i la regidora d’Urbanisme, i la multa d’Hisenda a l’expresident José María Aznar per irregularitats fiscals. A més a més, encara cueja la crisi institucional per la decisió del govern espanyol de no presentar-se a la sessió de control del Congrés prevista per a dimecres. Avui la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, haurà de donar explicacions durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, una reunió en la qual no participarà Soria. La seva situació, amb tota probabilitat, serà un dels plats forts de la reunió de l’executiu. Si finalment deixa el càrrec es tractaria de la cinquena crisi de govern de Rajoy, per bé que en unes condicions molt diferents. Soria no pot ser destituït, ja que, de la mateixa manera que la resta de ministres, ja està cessat des del 21 de desembre, quan el govern espanyol va passar a estar en funcions. Amb tot, sí que se li pot demanar que abandoni el càrrec o bé prendre mesures disciplinàries des del partit al·legant una “renúncia expressa de l’exercici del càrrec”.

Rajoy esquiva la qüestió

Sáenz de Santamaría haurà d’oferir explicacions després que ahir Mariano Rajoy optés per evitar tant l’escàndol del ministre com també els presumptes casos de corrupció. Durant un acte de partit a Conca, el líder del PP es va limitar a defensar la gestió del seu executiu i va reclamar al PSOE que permeti un “govern moderat”. L’última informació que vincula Soria amb Jersey, el paradís fiscal del canal de la Mànega, va esclatar quan Rajoy encara era a Conca. El president espanyol es va reunir immediatament amb la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, per analitzar la situació. El partit i el govern espanyol van optar per deixar de defensar el ministre, ara mateix acorralat. Poques hores abans el vicesecretari d’organització del PP, Fernando Martínez-Maíllo, recordava que Soria no havia de dimitir per aparèixer als papers de Panamà perquè “no ha fet res il·lícit”. “No sé si és molt rellevant; no sé exactament de què se l’acusa”, va argumentar.

Quatre dies de contradiccions

Però, més enllà de la legalitat o no dels fets, les explicacions de Soria no quadren amb cap dels documents publicats. Dilluns El Confidencial i La Sexta publicaven que el ministre en funcions va figurar com a administrador, durant uns mesos del 1992, d’una empresa denominada UK Lines, radicada a les Bahames. Soria va assegurar que es tractava d’un error. Però curiosament la societat es va dissoldre poques setmanes abans de la campanya electoral que el va portar a l’alcaldia de Las Palmas el 1995. Aquell mateix dia el ministre va negar “rotundament tenir res a veure amb una societat radicada a Panamà o cap d’altre paradís fiscal”. És més, va negar que ni ell ni la seva família tinguessin relació amb UK Lines.

Però dimarts transcendia que va ser secretari d’aquesta empresa, que després es va radicar al Regne Unit, del 1991 al 1997. En unes declaracions al Congrés que van deixar en xoc la majoria de periodistes pel cúmul de contradiccions, va assegurar que ell no sabia que n’era secretari, que era un error. Però sí que va reconèixer que es tractava d’una empresa familiar. Dimecres sortia a la llum un document amb la firma de Soria, del 1990, en què se’l feia secretari d’aquesta empresa, fundada pel seu propi pare. El ministre va admetre la seva sorpresa per la vinculació familiar. L’últim document situa Soria com a administrador d’una altra firma radicada a Jersey, considerat el paradís fiscal amb més volum de fons captats de l’estranger a tot el món. L’empresa, Mechanical Trading Limited, es va dissoldre el 2002, quan Soria era alcalde de Las Palmas. La societat posseïa el 80% de l’empresa familiar del ministre, vinculada a UK Lines, segons el digital Eldiario.es.

stats