Política 30/04/2018

Millo: "Per respecte, no he posat els peus a la Generalitat durant el 155"

Assegura que "garantirà" els "símbols constitucionals" en la presa de possessió del nou president

Efe
3 min
Millo demana disculpes per les càrregues policials de l'1-O però en responsabilitza el Govern

BarcelonaEl delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha explicat en una entrevista a l'agència EFE que, "per respecte", no ha "posat els peus a la Generalitat" durant el mig any d'aplicació de l'article 155, i ha avançat que en l'acte de presa de possessió del nou president el govern espanyol "garantirà" que estiguin presents "els símbols constitucionals".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Millo ha subratllat que "un dels elements que més ha caracteritzat la feina del govern d'Espanya en aquests mesos és l'escrupolós respecte a les institucions catalanes", ha dit en referència al temps que s'ha aplicat l'article 155 a Catalunya. En aquest sentit, ha recordat que "els despatxos dels consellers estan tancats des del dia que van ser cessats i no ha vingut cap ministre a ocupar el despatx d'un conseller".

"I jo, com a delegat del govern d'Espanya, des del moment que es va aplicar el 155 no he posat els peus al Palau de la Generalitat, precisament per respecte a la institució. L'amfitrió del Palau de la Generalitat ha de ser el president de la Generalitat, que està vacant", ha dit.

Per aquest motiu, si finalment s'aconsegueix investir un nou president català ha descartat presidir l'acte de presa de possessió o protagonitzar el traspàs de poders al nou president: "Jo no soc el president de la Generalitat. Soc el delegat del govern espanyol, la tercera autoritat a Catalunya".

"Si veiem els actes anteriors, normalment el president sortint dona pas al president entrant. És evident que jo no he de donar el traspàs a un nou president, perquè jo no soc el president de la Generalitat", ha assenyalat Millo, que ha explicat que l'acte es desenvoluparà "de la manera més normal i senzilla possible".

Millo ha volgut avançar que la seva intenció és poder assistir a aquest acte solemne de presa de possessió, ja que "serà la prova palpable i la constatació que haurem restaurat definitivament la normalitat institucional a Catalunya". Amb tot, ha advertit que, a diferència d'anteriors actes de presa de possessió en els quals el govern català va ocultar símbols constitucionals, com la imatge del rei, en aquesta ocasió "fins que es constitueixi un nou Govern les decisions les prendrà el govern espanyol".

"Quan arribi el moment de la presa de possessió, la logística, el format, el protocol i la simbologia constitucional i estatutària seran els que corresponen i qui ho organitzarà serà el govern. És així i no hi ha cap dubte. Els símbols institucionals i constitucionals estaran garantits, evidentment", ha conclòs.

Millo, a Puigdemont: "Faci un últim servei a Catalunya i deixi de bloquejar"

El delegat del govern espanyol central a Catalunya també ha enviat un "missatge" a Carles Puigdemont i l'ha instat a "fer un últim servei a Catalunya, deixar de mantenir bloquejada la situació i segrestat el conjunt de la ciutadania" i permetre investir a un president "compromès amb la legalitat".

Millo ha opinat que "totes les veus que escoltem actualment a Catalunya reclamen el restabliment de la normalitat institucional democràtica", a través d'"un nou president o presidenta que compleixi la legalitat i un nou Govern que es comprometi amb el compliment de la llei". "Això és el que necessita Catalunya, Espanya i el conjunt de la ciutadania -ha apuntat el dirigent-. No té cap sentit mantenir bloquejada la situació com està fent Puigdemont".

Millo ha aconsellat així a Puigdemont que "escolti no només a aquesta majoria de catalans que no han apostat mai pel procés independentista i volen ja recuperar la normalitat institucional, sinó que escolti també a una part important dels que sempre l'han recolzat i que avui estan dient públicament que el que necessita Catalunya és un Govern constitucional i estatutari".

El delegat del govern espanyol s'ha reafirmat com "un defensor del diàleg com a instrument per dirimir les diferències de criteri polític" i, de fet, ha defensat que va fer "tot el possible" en l'etapa de govern de Puigdemont per evitar la "col·lisió", però va constatar que "a l'altra banda de la taula no hi havia una veritable voluntat de diàleg, no existia, no era sincera".

Tot i així, ell continua creient que "el diàleg és l'instrument", si bé ha advertit que "no es podrà restablir fins que hi hagi un nou Govern i un nou president que es comprometin amb el compliment de la legalitat vigent". Sobre la possibilitat d'una repetició electoral a Catalunya, Millo s'ha mostrat escèptic: "No he sentit a ningú, a ningú, dir que allò que convé als catalans són unes eleccions. I si algú ho pensa, que ho digui públicament".

stats