POLÍTICA
Política 31/12/2012

Monago: "Extremadura és la regió d'Espanya amb més facilitats per a la creació de llocs de treball"

El president d'Extremadura presumeix de paga doble per als seus funcionaris, pronostica que podrà abaixar impostos el 2013 i advoca per reformar la Constitució, però per reforçar el paper de l'Estat i blindar les transferències fiscals a les regions espanyoles més empobrides

Ara / Efe
2 min
El president extremeny, José Antonio Monago, compareix davant dels mitjans amb un exemplar XL de la Constitució espanyola / ZIPI / EFE

MeridaEl president extremeny, José Antonio Monago, ha advocat aquest dilluns per reformar la Constitució, però no pas per reforçar la descentralització, sinó tot al contrari, "garantint l'Estat de les autonomies, però reforçant el paper de l'Estat i les seves competències en nacionalitats i regions". Així ho ha afirmat en el missatge de Cap d'Any, en què a més, amb una taxa d'atur del 32%, no ha dubtat a afirmar que "no hi ha cap regió a Espanya amb més facilitats per a la creació de llocs de treball que Extremadura", però ha lamentat que "hi ha més possibilitats d'emprendre que emprenedors".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Monago, que ha indicat que els extremenys es prenen seriosament "l'auge de l'independentisme al País Basc i a Catalunya", hi ha ocasions "en què som 17 autonomies, d'altres en què som un país amb necessitats nacionals, i governar és precisament això, distingir", ha assenyalat. Per Monago, reforçar el paper de l'Estat és necessari perquè la solidaritat dels pobles d'Espanya "sigui més que un capítol dels pressupostos generals de l'Estat", cosa que "és compatible amb el fet que Extremadura segueixi desenvolupant plenament la seva identitat en el conjunt d'Espanya".

Presumeix de paga extra per als seus funcionaris

En la seva al·locució, també ha recordat que, aquesta setmana, els empleats públics d'Extremadura rebran una paga extra, que serà una bona mesura "per dinamitzar el consum aquest Nadal", i ha reiterat que el 2013 també s'avançarà la paga del desembre al juny, malgrat que és una de les regions amb més superàvit fiscal –rep entorn del 15% del PIB més del que aporta amb impostos– de l'Estat. Així mateix, ha recordat la reducció de dèficit a Extremadura "perquè Europa ho demana", però ha exigit a Europa austeritat i creixement" i que "Europa ha de fer per Espanya i per Extremadura".

Ha reiterat que s'estan reduint els deutes amb proveïdors i ha anunciat que, si el 2013 es continua com fins ara complint els objectius de dèficit i de deute, s'abaixaran impostos. "Diuen que el 2013 serà el pitjor any de la crisi, però jo no ho crec, jo crec en els extremenys, i el 2013 serà en bona part fruit del que hem treballat el 2012", ha dit Monago, que ha asseverat que Extremadura va "pel camí correcte".

El president extremeny, que ha animat a deixar de sentir-se "inferiors" i "abandonar complexos", ha afirmat que l'únic que importa en aquest temps de dificultats "és conservar la idea d'Extremadura, Espanya i Europa". "La nostra defensa dels extremenys no és una manera de ser, no som nacionalistes, la nostra defensa d'Extremadura és, per a qui encara no se n'hagi adonat, el nostre idioma", ha conclòs Monago, que ha desitjat feliç Any Nou en basc, català i gallec.

stats