Política 25/12/2018

La Moncloa celebra que Felip VI parli de "convivència" i Iglesias veu un "canvi de to" en el monarca

Casado subratlla la referència al fet que les regles s'han de complir

Ara
2 min
El rei Felip VI, durant el seu discurs

BarcelonaLa Moncloa ha valorat el discurs del rei Felip VI, que ha girat al voltant de la convivència i el paper dels joves. En un breu comunicat, el govern espanyol afirma que "sintonitza" amb el que defensen i destaca que el monarca hagi fet referència a paraules com "reconciliació, concòrdia, diàleg i entesa". El govern espanyol ha avalat que el cap de l'Estat parli de "convivència, diàleg i consens per superar els problemes" i que faci referència a la Constitució "amb naturalitat i adreçant-se als joves".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

També remarca que hagi ressaltat que la convivència és "el principal patrimoni dels espanyols". "És un missatge de present, de reconeixement del passat però pensant en els joves i en el seu futur", manifesta el govern espanyol en el comunicat. També destaca que el cap de l'Estat hagi parlat de problemes com l'atur i la violència contra les dones.

Per la seva banda, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha celebrat en un fil de piulades a Twitter que el rei Felip VI reconegués al discurs tradicional de Nadal “que es va equivocar assumint les tesis de la dreta sobre Catalunya”. Segons ha escrit el líder de Podem a la popular xarxa social, el més “ressenyable” del discurs va ser el “canvi de to” pel que fa a la qüestió territorial. A parer d'Iglesias, el rei va abandonar “el discurs del 3 d'octubre” i va parlar de “convivència i respecte a la diversitat”. I afegeix: “Reconeix així implícitament que es va equivocar assumint les tesis de la dreta sobre Catalunya”.

Iglesias també destaca que Felip VI va parlar de les dones “en el que sembla un reconeixement de la desconnexió enorme que hi ha entre la institució monàrquica i les aspiracions que han expressat les dones a Espanya”. Iglesias subratlla que la monarquia pot respondre “difícilment” als “anhels democràtics i igualitaris” de la societat espanyola, però tot i així afirma que el discurs de Felip VI incloïa “claus interessants i encerts”.

Casado, Rivera i el compliment de la llei

En canvi, el líder del PP, Pablo Casado, ha subratllat a través de Twitter que el rei Felip VI ha defensat en el discurs tradicional de Nadal el “llegat” de la transició i la “vigència” de la Constitució. Un text que, a parer del màxim dirigent del Partit Popular, ha de servir per “tutelar” els “drets i llibertats” dels espanyols i el futur dels joves “en una Espanya forta i unida”. Casado encapçala la piulada destacant una frase textual del discurs del rei: “Les regles que són de tothom han de ser respectades per tothom”, en una referència, sense esmentar-lo, al sector independentista de Catalunya.

En la mateixa línia, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha destacat una frase del discurs del monarca: "La convivència és el principal patrimoni, l'obra més valuosa de la nostra democràcia". I ha afegit, "d'acord amb el rei: el nostre repte més important és assegurar aquesta convivència defensant la igualtat, la llibertat i la unió".

stats