Política 13/04/2018

Rajoy, sobre la querella contra Llarena: "Si la paga el Parlament podria estar tipificada com a malversació"

El govern espanyol confia que la fiscalia actuï contra l'acord de la mesa del Parlament

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Mariano Rajoy, aquest divendres a la Moncloa. EFE

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha alertat aquest divendres que "si la querella [contra Pablo Llarena] la paga el Parlament podria estar tipificada com un delicte de malversació de fons públics", tal com han advertit els lletrats. Fonts de la Moncloa assenyalen que ara mateix el govern espanyol no està estudiant presentar un recurs, però que confia que la fiscalia decideixi si presenta una querella contra el president del Parlament, Roger Torrent, i els membres independentistes de la mesa. "A mi el que em correspon dir és que el Parlament de Catalunya està incomplint des del 21-D i el que ha de fer és escollir un president de la Generalitat que estigui en condicions de governar i atendre els interessos dels ciutadans", ha afegit en roda de premsa amb el seu homòleg danès, el primer ministre Lars Lokke Rasmussen, amb qui s'ha reunit a la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El missatge va en la línia del que havia defensat poques hores abans el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. El també ministre de Cultura ha assenyalat que "uns grups polítics" han obligat a presentar una querella "contra el criteri dels lletrats" i ha assenyalat que això pot suposar un delicte de "malversació", a més "d'altres delictes". "Seria bo que el Parlament de Catalunya s'ajustés al que diu el cos de lletrats –ha afegit–. Que després no diguin que no saben les conseqüències del que feien, perquè els hi han advertit".

El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. EFE

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ja ha avançat aquest matí en una entrevista a Onda Cero que la querella del Parlament "té ànim d'amenaça". El ministre ha advertit que l'independentisme "s'equivoca" si vol "acovardir" el jutge.

De moment han recomanat al president del Parlament, Roger Torrent, i als membres de la mesa que han votat a favor de presentar la querella per prevaricació que fessin cas a la recomanació dels lletrats per evitar-se "disgustos". "La notícia l'hem conegut a les 12 h del matí i tot just els puc donar la primera impressió –ha defensat Méndez de Vigo–. Però crec que seria bo seguir els consellers dels funcionaris del Parlament de cara a prendre segons quines decisions per evitar-se disgustos".

En el passat, el govern espanyol ja es va querellar a través de la fiscalia contra l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell pels delictes de desobediència i prevaricació. La causa va anar a parar llavors al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, mentre que el Tribunal Constitucional també la va avisar a través de recursos presentats per la Moncloa.

Sobre el nou veto a la investidura de Jordi Sànchez, Méndez de Vigo s'ha espolsat responsabilitats i ha recordat que està en mans de Torrent escollir un candidat "viable". "Si el president del Parlament segueix fent propostes que són inviables perquè incompleixen la decisió del TC, podem continuar així molt de temps", ha dit, recordant que mentrestant l'executiu espanyol segueix governant a Catalunya per via del 155.

"Cap tribunal ha exonerat Puigdemont"

El govern espanyol ha iniciat una campanya internacional per intentar guanyar el relat contra el Procés fora d'Espanya. Un dels diaris més influents d'Alemanya, el 'Süddeutsche Zeitung', publica avui una entrevista a la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría; el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, va estar de visita dimecres a Madrid, i divendres que ve la cap de premsa de la Moncloa presenta en un esmorzar informatiu a la capital espanyola el portaveu en cap de la Comissió Europea.

"Són sectaris i estan faltant a la veritat"

Méndez de Vigo ha insistit aquest divendres que la justícia alemanya en cap cas ha "exonerat" Carles Puigdemont i que l'euroordre tot just s'està tramitant perquè no s'ha pres cap decisió "sobre l'assumpte". Més dur ha sigut el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que ha criticat la campanya d'internacionalització del Procés i ha negat que estigui tenint efectes, malgrat el govern espanyol ha intensificat la presència a mitjans estrangers i els contactes amb els estats comunitaris. Per a Rajoy, l'independentisme està "faltant a la veritat" perquè "Espanya és una democràcia". "A ningú se li acudeix dir el contrari tret que vagi per la vida de manera sectària fent aquestes afirmacions. No mereix cap minut més parlar de què és el nostre país, perquè aquí existeix un estat de dret, és una obvietat", ha afegit en una compareixença des de la Moncloa.

Rajoy confia que Alemanya canviï el criteri sobre l'euroordre: "Temps al temps, ja veurem què passa en el futur"

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, no ha descartat que Alemanya acabi canviant el criteri sobre l'euroordre de Carles Puigdemont i l'extradeixi per rebel·lió, o bé sedició, com ja ha plantejat el jutge del Suprem Pablo Llarena. En roda de premsa des de la Moncloa, ha defensat que creu en les euroordres perquè ell va ser-ne un dels fundadors quan era ministre de l'Interior –"Mariano Rajoy va crear les euroordres", asseguren fonts pròximes al president espanyol–, però ha puntualitzat que pot "haver-hi diferències en un moment donat perquè al final les decisions les prenem els éssers humans". Per al govern espanyol, la decisió del tribunal alemany no és "ferma" i "se segueix discutint". "Donem temps al temps i veurem què passa en el futur", ha dit Rajoy, confiat que al final s'extradeixi Puigdemont per un delicte superior al de malversació.

stats