Política 26/04/2018

La Moncloa recorrerà la llei de la presidència: "Puigdemont no serà investit"

L'executiu espanyol creu que el TC els donarà la raó i impedirà la investidura a distància

Dani Sánchez Ugart
2 min
Soraya Sáenz de Santamaría, en una imatge d'arxiu / ACN

MadridLa Moncloa ha assumit que no pot evitar que Toni Comín i Carles Puigdemont deleguin el vot i possibilitin la investidura d'un president independentista amb l'abstenció de la CUP. Però no pensa deixar passar la modificació de la llei de la presidència que pretén possibilitar una investidura a distància de Puigdemont. "No serà investit", han sentenciat aquest dijous fonts del govern espanyol, que han deixat clar que recorreran contra la modificació de la llei, prevista per a la setmana que ve. "És impossible ser investit president sense ser present" a la cambra", han considerat aquestes fonts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'executiu de Mariano Rajoy ja va presentar batalla al Tribunal Constitucional per evitar la investidura a distància de Puigdemont amb un recurs preventiu que no va ser admès per l'alt tribunal, que tot i així va establir com a mesures cautelars que no es pogués fer la investidura a distància, en un pronunciament inèdit. Amb aquell precedent en ment, al govern espanyol estan convençuts que se'n sortiran a l'hora d'aturar l'intent de modificar la llei de la presidència per investir Puigdemont, que és a Alemanya i no pot sortir del país arran de les mesures cautelars imposades pel Tribunal de Schleswig-Holstein.

La impugnació de la delegació de vot de Puigdemont i Comín, en canvi, presentava més dubtes legals, segons les mateixes fonts, que apunten que hi havia informes dels serveis jurídics que sostenien que el Tribunal Constitucional no els donaria la raó. L'argument és que allò és només una decisió de la mesa, mentre que l'aprovació de la llei de la presidència és un acte legal "de caràcter general" que sí que seria, segons ells, aturat com a mínim de manera cautelar per l'alt tribunal.

"Recorrem tot el que podem recórrer", han assegurat aquestes fonts, de la màxima confiança de Rajoy, que no han volgut determinar quan es produirà el recurs a la llei de la presidència, però han recordat que encara està en tramitació, i que falta el pronunciament del Consell de Garanties Estatutàries.

stats