LA NOVA ESQUERRA
Política 21/02/2015

Monedero no aclareix els dubtes

Podem fa pinya amb el seu número 3, que defensa els comptes però deixarà la primera línia política

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
DENÚNCIES A MONTORO
 Monedero va ensenyar ahir les sol·licituds presentades a la Fiscalia i l’Agència de Protecció de Dades perquè investiguin les “filtracions” de Montoro. La roda de premsa va començar una hora tard per un home que volia boicotejar l’acte. Era Alberto Casillas, que ja va interrompre un acte de Podem al Ritz per denunciar vincles amb Veneçuela.

MadridPodem va voler donar ahir per tancat el cas Monedero. Després de setmanes amb un perfil baix als mitjans de comunicació, el número tres del partit s’hi va dirigir en roda de premsa per defensar els seus comptes. I ho va fer envoltat de la plana major del partit: Pablo Iglesias, Íñigo Errejón i bona part del consell ciutadà, que es reuneix avui en ple per primer cop. Havia arribat el moment d’escenificar unitat i aclarir dubtes sobre els 425.000 euros que Juan Carlos Monedero va cobrar a finals del 2013 del Banco del Alba, l’entitat financera de l’Aliança Bolivariana per als Pobles de la Nostra Amèrica, encapçalada per Veneçuela, Cuba, l’Equador i Bolívia, després d’elaborar diferents informes d’assessoria política i econòmica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però la compareixença, que va començar amb més d’una hora de retard per un exaltat que es negava a abandonar la sala, va deixar encara obertes moltes incògnites. Monedero, per enèsima vegada, va fer gala de la seva personalitat: va respondre atacant, proclamant-se víctima d’una “caça de bruixes” i anunciant que acabaven de presentar dues denúncies per les “filtracions” del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro. Abans d’acabar, però, va deixar caure la seva intenció “personal” d’abandonar la primera línia de la política. La cúpula de Podem va fer pinya amb Monedero, però alhora veu amb bons ulls aquest pas enrere. L’afer, que la premsa madrilenya ha explotat a fons en les últimes setmanes, amenaçava de frenar la tendència a l’alça de Podem.

Quina documentació encara és una incògnita?

Del feix de fulls que el partit va repartir ahir a la premsa en destaca la factura que va emetre la societat unipersonal de Monedero, Caja de Resistencia Motiva2, al Banco del Alba. Data del 31 d’octubre del 2013, just quan el cofundador de Podem va crear l’empresa. El segon document destacat és l’extracte de l’ingrés dels 425.000 euros al compte de Motiva2 el 22 de novembre d’aquell mateix any i no al seu personal, tal com s’havia publicat.

Però ahir Monedero no va presentar ni el contracte amb l’entitat ni els informes, amb l’argument que són “confidencials”. Això sí, va assegurar que el contracte el va firmar la seva empresa, creada el 2013, i no pas ell mateix. Una informació força incoherent si es té en compte que al gener va declarar que la major part de la feina l’havia fet entre el 2010 i el 2011. Si fos així, Monedero hauria estat treballant per als països llatinoamericans sense contracte, que s’hauria fet just abans d’emetre la factura.

Per què ha tardat un mes a respondre?

Monedero va demanar ahir “disculpes” per haver tardat tant a reaccionar. Va admetre que per a ell també havia sigut un cop veure com es qüestionava fins i tot el seu currículum amb “falsedats” -va presentar fins a tres documents per desmentir la informació d’ El País - i va explicar que li ha costat “temps” trobar documents que en alguns casos són de fa 20 anys, a més de reconèixer que els atacs eren en realitat dels que “han manat durant tant de temps” i tenen por de Podem perquè és la força del canvi. “Ha sigut tot un muntatge i un intent de desmuntar a través dels mitjans el que no poden conquerir per les urnes”, va dir.

¿Cobrar 425.000 euros per un informe és habitual?

El secretari de procés constituent i de programes de Podem va insistir que són “preus del mercat” i que els marca la part pagadora. De tota manera, va matisar que si els diners oferts no l’haguessin satisfet, ell no hauria acceptat l’encàrrec. “Si m’haguessin pagat menys jo no hauria pogut posar en marxa el meu projecte i hauria hagut de buscar un altre tipus de solució”, va dir. El projecte de Monedero era La Tuerka, el primer programa de televisió que els va fer saltar a la fama abans d’aparèixer com a tertulians als canals de masses i que l’any passat va començar a emetre’s diàriament per Público TV. “Al PP no li preocupa que guanyem diners, li preocupa en què els gastem”, va afegir Monedero per defensar la seva faceta filantròpica.

Denúncies creuades: prosperen als tribunals?

“M’agradaria que el ministre [Montoro] actués d’ofici contra tota la gent que és a la llista Falciani”, va assenyalar per desafiar Monedero i va recordar que Ana Botella va cobrar 220.000 euros pel discurs del “ relaxing cup of café con leche ”. El cofundador de Podem va abonar a l’Agència Tributària el 29 de gener fins a 200.000 euros corresponents a l’IRPF per evitar una sanció fiscal. Ho va fer en una declaració complementària que, segons un informe d’un bufet d’advocats elaborat per al partit, va ser només cosmètica i no era necessària perquè es pagava el mateix import a través d’una societat unipersonal que facturant com a autònom. Manos Limpias s’ha querellat contra Monedero i ara Podem ataca Montoro. Adreçant-se al PP i el PSOE, que insinuaven que Veneçuela va finançar el nou partit a través de Monedero, ahir va insistir: “No hi ha hagut ni un euro de finançament a Podem de Caja de Resistencia Motiva2”. Tot i això, no va presentar la relació de moviments bancaris de l’empresa.

stats