Política 20/03/2013

Un col·lectiu d'economistes respon a Montilla que l'estat català podria pagar les nòmines

Economistes per la independència argumenten que caldria un crèdit pont més els impostos i cotitzacions, el mateix sistema que ara

Anna Mateo
1 min

Barcelona"Com es pagarien les nòmines l'endemà d'una declaració unilateral d'independència?", preguntava l'expresident de la Generalitat José Montilla a l'entrevista que li va fer Mònica Terribas i que l'ARA publicava dissabte. El col·lectiu d'economistes per la independència ha volgut respondre-li que les nòmines es pagarien "com fins ara, a base de la caixa de què disposarà la Generalitat, gràcies un crèdit pont i als impostos i cotitzacions".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el comunicat on han anunciat els plans que preveuen si es produeix "una situació excepcional", els economistes han assegurat que "el crèdit pont" s'hauria de demanar a algun estat internacional a través de l'ICF, "a entitats financeres catalanes i espanyoles" o a partir dels bons emesos per la Generalitat.

Els economistes han qualificat de "conjuntural" el problema plantejat per Montilla, ja que creuen que seria qüestió d'un trimestre que els sous i les pensions es tornessin a cobrar amb normalitat, "mentre que a dins d'Espanya el problema és estructural i empitjora dia a dia". També han subratllat que "l'estat espanyol no podria deixar de pagar les nòmines, ja que si un espanyol se'n va a viure a França no deixa avui de cobrar la pensió".

"L'ofec econòmic amb què Madrid tracta la Generalitat no permet pagar les farmàcies, el tercer sector, els ajuts a la pagesia, les beques, el conveni del MACBA, part de la llei de dependència, els ajuts a la investigació, les pagues als funcionaris, el personal de les universitats... Per tant, què ens podem esperar d'Espanya?", plantegen.

stats