Política 20/07/2014

Nebrera: "Els excompanys del PP m'estan tornant independentista per manca d'empatia política"

La nova candidata de CiU a Sant Just Desvern admet que és difícil que el 9-N encaixi en la llei de consultes. Advoca per iniciar la regeneració democràtica des del municipalisme

Acn
3 min

Sant Just DesvernL'exdiputada del PP i ara alcaldable per CiU a Sant Just Desvern, Montserrat Nebrera, assegura en una entrevista a l'ACN que els seus antics companys del PP l'han fet tornar independentista. Catalunya, assegura, ha canviat "una barbaritat" des de la seva època a les files populars, i recorda que l'any 2008, quan va perdre la cursa pel lideratge del PP davant Alícia Sánchez-Camacho, ja va intentar "que el PP fos una altra cosa".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara, diu, el conflicte Catalunya-Espanya "ja no té solució" perquè els actuals dirigents no tenen "empatia política ni sensibilitat perifèrica". L'exdiputada reprèn la carrera política sota les sigles de CiU i en el municipalisme, des d'on, opina, cal començar la regeneració democràtica. Nebrera veu amb penúria que l'encaix entre Catalunya i Espanya que ella somiava ja no és possible i que la sortida més idònia passa per la independència. L'actitud dels actuals dirigents del PP, diu, ha fet que a l'independentisme "sentimental" s'hi afegeixi ara gent que hi veu motius econòmics o els que, com ella, hi veuen "una oportunitat per fer les coses millor".

Un centredreta català

"Pensàvem que era possible un centredreta a Catalunya molt ampli per treballar per Catalunya, però no va ser possible", recorda Nebrera del seu intent per liderar el PP l'any 2008 davant l'actual líder del partit, Alícia Sánchez-Camacho. "Ara no els entenc", diu Nebrera dels seus excompanys.

"Continuen pensant en Espanya com en un tot i que poden continuar guanyant eleccions perdent a Catalunya, com si això no anés amb ells", els ha retret. "Ja els vaig advertir que no es pot governar contra una població que va radicalment cap a una altra banda", afegeix Nebrera. "Qualsevol demòcrata hauria de saber que aquest no és un moment qualsevol", insisteix.

Artur Mas i CiU

A qui sí que veu amb bons ulls és al seu nou cap de files, el president de la Generalitat, Artur Mas, a qui considera un "líder polític" que serà recordat per la història. Nebrera admet que en el passat va criticar Mas, però ara li reconeix una "transformació" que l'ha fet "entomar un repte complicat, mantenir-se dret i no doblegar-se".

A la federació de CiU hi veu llums i ombres: "M'agradaria que CiU no fos Convergència i Unió; m'agradaria que fos un bloc més compacte en el qual s'haurien de resoldre alguns aspectes", afirma. Nebrera hi veu, en canvi, la "virtualitat" d'acollir un gran ventall d'ideologies que té en comú i en el punt de mira la qüestió que més preocupa a Catalunya.

"Pinya demòcrata" per la consulta

En aquest sentit, veu com un fet indiscutible que els catalans han de ser consultats sobre el futur polític de Catalunya i adverteix a les veus que contràries que "no hi ha marxa enrere". Per l'alcaldable de Sant Just s'ha de donar una sortida política al conflicte preguntant a la gent: "No es pot negociar que no hi haurà un consulta i els demòcrates hem de fer pinya".

Montserrat Nebrera, que és professora en dret constitucional, adverteix que les interpretacions de la Constitució que es fan des de Madrid són "molt jurídiques", pràcticament arriben a la "intransigència". Nebrera també afirma que la lectura catalana "frega l'impossible", amb la diferència del suport popular que té el procés català.

"El dret constitucional existeix mentre la gent hi dóna suport, i si no s'hi està d'acord el dret constitucional deixa de tenir vigència, i ara està a punt de morir", ha explicat Nebrera. Les preguntes del 9 de novembre, diu Nebrera, "probablement no es poden encabir en la llei de consultes, però igualment s'ha de donar una resposta a la gent".

Regeneració des del municipalisme

Nebrera reconeix la feina dels partits de recent creació que han diagnosticat les deficiències del sistema, però no creu que siguin ells els que hagin de liderar els canvis que la classe política necessita: "No es pot deixar la gestió en mans de gent que no en sap", ha etzibat. Els "grans partits", afirma, tenen "molta feina a fer per recuperar la credibilitat".

Segons Nebrera aquesta feina es pot fer des del municipalisme, per demostrar que es poden fer les coses de manera "més eficient, més honesta i amb més llibertat". Aquest és un dels objectius de Nebrera per a Sant Just Desvern, i adverteix que si assoleix l'alcaldia preveu una "revolució" en aquest sentit. Les propostes sobre aquest punt se les reserva per a la campanya.

Els seus objectius per al municipi, però, passen per "posar Sant Just al mapa", un municipi que tradicionalment ha estat ciutat dormitori i que Nebrera vol revitalitzar amb "la industrialització dels polígons" o la creació d'un sentiment de pertinença al poble que eviti la fuga d'inversió i despesa cap a la ciutat de Barcelona.

stats