Política 29/10/2019

Borràs afirma que JxCat "no regalarà cap vot" a Sánchez després del 10-N

"Ni un vot enrere" i "Laura Borràs ens representa": els lemes de campanya de la formació el 10-N

Núria Orriols
3 min
Borràs afirma que JxCat "no regalarà cap vot" a Pedro Sánchez després del 10-N

Barcelona"Per la independència, ni un vot enrere": aquest serà el lema de la campanya de JxCat a les eleccions al Congrés de Diputats el 10 de novembre. La formació centrarà la seva campanya en la "importància de vot" i de "no fer marxa enrere" en les reclamacions independentistes, però també en reivindicar els presos polítics i l'expresident Carles Puigdemont. Malgrat que la sentència del Tribunal Suprem inhabilita els empresonats de la formació i no concorreran a les eleccions –es van presentar com a caps de llista de les quatre demarcacions–, tindran presència als cartells electorals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, a aquest missatge JxCat n'hi afegeix un altre: per visibilitzar que serà l'exconsellera Laura Borràs la cara visible de la campanya, en tota la propaganda electoral s'inclou una cita que es posa en boca de Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Puigdemont: "Laura Borràs ens representa".

Fonts de la formació han explicat que aquesta és una frase que vol reivindicar el paper de Borràs en els últims mesos, que s'ha mantingut en el no a Pedro Sánchez. Una manera de reivindicar-se davant d'Esquerra, que es va abstenir en la investidura (en un primer moment, un posicionament que també defensaven els presos de JxCat). "Cap vot pot ser donat a canvi de res. No regalarem cap vot, no donarem cap xec en blanc. Ho vam dir les passades eleccions i ho vam mantenir", ha dit Laura Borràs en la roda de premsa de presentació de la campanya electoral. "No importa qui ocupi la Moncloa perquè els resultats acaben sent de privació de de drets fonamentals i retallada de llibertats", ha afegit.

Així, ha afirmat que JxCat vol un president espanyol que "afronti políticament el problema" i el vulgui resoldre. "Hem de poder parlar d'autodeterminació i amnistia. Desbloquejar la situació passa per parlar d'aquest tema, no de qualsevol altre", ha dit. "No podem recular, l'estat espanyol ens vol a casa i on ens ha de trobar és en la mobilització", ha conclòs la candidata.

Acte de campanya dins i fora de Lledoners

JxCat ha afirmat que tant els presos polítics com Puigdemont tindran una forta presència en la campanya electoral. En els cartells apareixen Sànchez, Rull, Turull i Forn el dia que van poder sortir de la presó per assistir al Congrés i a l'Ajuntament de Barcelona –respectivament– per prendre possessió. Un dia que, ha remarcat Borràs, van poder exercir els drets com a diputats i regidor escortats per la policia. Un dia, ha afegit, que va durar poc: a partir de llavors el Congrés de Diputats va aplicar la llei d'enjudiciament criminal per suspendre'ls com a representants polítics.

Per reivindicar el seu rol (el seu lema és "Per la llibertat, ni un vot enrere"), divendres JxCat farà un acte de campanya a l'esplanada de Lledoners, també per commemorar que fa dos anys que va entrar a la presó l'ex govern de la Generalitat (el 2 de novembre del 2017). Alhora, Borràs preveu fer un acte electoral dins el centre penitenciari pels reclusos (no hi podrà entrar la premsa), la qual cosa ja ha estat autoritzada per la Junta Electoral.

Pel que fa a Puigdemont, que va guanyar les passades eleccions europees, intervindrà en directe en tots els actes electorals des de Brussel·les, ara que s'ha ajornat la vista per a la seva extradició fins al desembre. També es desplaçarà la campanya a la capital de Bèlgica aquest diumenge, per reivindicar també els candidats al Senat a l'exili Lluís Puig i Jami Matamala.

stats