Política 04/05/2019

Mauri exigeix al PSC que pressioni Sánchez per l’alliberament dels presos: "No ens fallin com amb el 155"

Òmnium denuncia en un acte les "proves prohibides" durant el judici del Procés

Anna Mascaró
3 min
Roda de premsa aquest dissabte d'Òmnium Cultural

BarcelonaEl vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha participat aquest dissabte en un acte de l’entitat de denúncia de diferents elements del judici del Procés que, al seu entendre, limita el dret de defensa dels presos polítics. En la seva intervenció, ha apel·lat al futurible govern de Pedro Sánchez: "Ha d’aclarir si continuarà per les vies d’excepció o bé obrirà la via del respecte als drets de la immensa majoria de catalans i catalanes". En aquest sentit, ha lamentat que la situació dels presos polítics es va mantenir també durant el govern socialista i s'ha dirigit al PSC, "aquell partit que brandava amb orgull la bandera de l'autodeterminació": "Saben que hi ha situacions d'injustícia que no poden continuar". "Demanem a Miquel Iceta que insti el govern espanyol a fer que l’Advocacia de l’Estat retiri les acusacions", ha asseverat: "Estan acusant en nom dels socialistes al costat de Vox, quina vergonya". "Facin alguna cosa. No ens fallin com van fer amb el 155", ha lamentat Mauri.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’entitat ha organitzat aquest matí un acte per mostrar les "proves prohibides" pel Tribunal Suprem en el judici, fent especial èmfasi en el fet (ja denunciat pels observadors internacionals en diversos informes) que el magistrat Manuel Marchena no permeti contraposar les versions dels testimonis amb vídeos probatoris 'in situ', la qual cosa no permet a les defenses desmentir declaracions com algunes de les que van fer els guàrdies civils en el mateix moment.

En aquest acte, a vessar de gent (el públic ha hagut de fer cua per entrar, i una part s’ha quedat en sales adjacents), Òmnium ha projectat alguns dels vídeos "vetats" per la sala (tot i que Marchena sí que els visualitzarà en la fase documental), intercalant-los amb les declaracions de diversos guàrdies civils i de l’ex delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo. En l’ambient era palpable que el públic ha seguit el judici, atès que en coneixia alguns dels moment clau, com la "trampa del Fairy" de què Millo va parlar durant la seva declaració, i que avui ha provocat xiulets. També s’han sentit riures i crits de protesta davant les declaracions d’alguns agents que l’1 d’Octubre van actuar als col·legis electorals, que deien que "es mastegava odi" a l’ambient i destacaven les "cares" agressives dels concentrats. "Ens tiraven clavells al cotxe", declarava un altre agent, provocant protestes entre el públic, que ha acabat cridant "llibertat!".

"És curiós que tots tinguin les mateixes directrius i destaquin el mateix a l’hora de declarar", ha apuntat Clàudia Pujol, membre de la junta de l’entitat, que ha lamentat el "canvi de criteri" de Marchena, que al principi sí que va permetre la projecció d’alguns vídeos. D’altra banda, també ha criticat que el tribunal hagi rebutjat bona part de les proves pericials proposades per les defenses dels presos i la "discriminació lingüística" dels testimonis, a qui no es va permetre declarar en català. "L’objectiu d’aquest judici és que Jordi Cuixart, Òmnium i el poble de Catalunya renunciï als seus drets fonamentals", ha afirmat al seu torn Olivier Peter, advocat de la defensa de Cuixart. El silenci a la sala s’ha fet quan s’ha projectat un fragment de la declaració davant Marchena, en què es va reivindicar com a pres polític i va defensar el referèndum. "L’hem vist mil vegades, però ens segueix emocionant", ha dit Pujol. Un llarg aplaudiment ha tancat l’acte.

stats