Política 08/04/2015

Onze detinguts en una operació dels Mossos contra una cèl·lula jihadista al Vallès Occidental, Barcelona i l'Alt Camp

S'han fet detencions a Sabadell, Terrassa, Sant Quirze del Vallès, Barcelona i Valls

S. Barroso / E. Escriche / J. Serra
3 min
Un dels detinguts a Sabadell en l'operació antijihadista / MANOLO GARCÍA

Barcelona / SabadellOnze detinguts en una operació policial dels Mossos d'Esquadra contra una presumpta cèl·lula jihadista duta a terme aquesta matinada en diverses poblacions del Vallès Occidental, Barcelona i l'Alt Camp. El conseller de l'Interior, Ramon Espadaler, ha confirmat que ja s'han fet 11 detencions, cinc persones de nacionalitat espanyola, cinc de nacionalitat marroquina i una altra d'origen paraguaià. La majoria d'escorcolls previstos ja s'han efectuat. Els detinguts seran acusats de pertinença o col·laboració amb organització terrorista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Diverses unitats policials han fet detencions i escorcolls a Sabadell, Terrassa, Sant Quirze i Barcelona. També s'ha fet un escorcoll i una detenció a Valls. La cèl·lula desarticulada seria un grup relacionat amb els tres homes de Terrassa i Monistrol de Montserrat detinguts al desembre a Bulgària, quan anaven cap a Síria per incorporar-se a l'Estat Islàmic.

L'operació està dirigida pel jutge Santiago Pedraz, de l'Audiència Nacional, i és el desenllaç d'una investigació iniciada fa un any. El grup és investigat com a sospitós de reclutar efectius per enviar a Síria, però també per possible planificació d'atemptats a Catalunya, tot i que no tenia cap projecte avançat i en cap moment ha arribat a haver-hi cap atac imminent.

El presumpte cap de la trama, detingut a Sabadell

Un dels escenaris de les detencions ha estat Sabadell, al carrer Plini el Vell –en un barri proper al camp de futbol–, on s'ha fet la detenció del presumpte cap del grup investigat. Els Mossos hi han desplaçat furgons dels antiavalots i altres de paisà i amb la matrícula tapada. Al bloc on viu el detingut hi resideixen, sobretot, famílies marroquines i d'ètnia gitana. Una de les veïnes ha assegurat que l'home detingut és de nacionalitat espanyola –nascut a Granada, segons ha pogut saber l'ARA–, i que fa tres anys va començar un procés de radicalització religiosa i va començar a canviar el seu aspecte físic: es va afaitar els cabells i es va deixar barba.

Coincidint amb aquest canvi, es va casar amb una noia marroquina. Altres veïns han informat que l'home, que identifiquen com a Antonio Sáez Martínez, tenia un establiment de perruqueria –juntament amb un altre soci que també viu al mateix bloc de pisos–, però que ho va deixar fa tres anys i ara feia de barber com a particular. Quan els Mossos s'han emportat el detingut -després de comissar dues bosses i una caixa amb material de l'immoble-, l'home vestia texans i portava la cara tapada. Segons ha pogut saber l'ARA, el detingut es reunia periòdicament al seu domicili amb representants d'una mesquita de Terrassa. L'última trobada va ser aquest mateix dimarts.

L'operació a Sabadell també s'està desenvolupant al carrer Tres Torres i a la Via Alexandra. En total s'han escorcollat dos pisos i tres locals, de moment.

Un detingut i sis bosses amb material requisat a Sant Quirze

A Sant Quirze del Vallès, on s'ha fet un altre de la quinzena d'escorcolls previstos, els agents han portat un gos a casa del detingut, al quart pis del número 1 del carrer Anselm Clavé, molt a prop de l'Ajuntament. L'escorcoll ha començat al voltant de les 04.00 hores de la matinada, moment en el qual els veïns han sentit els cops que els agents han fet en esbotzar la porta del pis escorcollat. L'immoble és propietat del detingut. Els agents han tret del pis almenys sis bosses amb material que han requisat. El detingut, que ha sortit de l'edifici arrestat al voltant de les 9 hores del matí, és un home de nacionalitat espanyola, Diego José Frías, que hauria exercit de col·laborador de la cèl·lula jihadista desmantellada. L'home viu al pis amb la seva actual parella i té un fill adolescent.

També ha transcendit que treballa d'autònom en un negoci de reforma de cuines i que feia gairebé un any que no pagava les despeses de la comunitat, tal com han confirmat diversos veïns a l'ARA. De fet, la comunitat havia retret a l'inquilí que el seu gos provoca problemes a la finca, perquè solia passar força hores al balcó. Després de la detenció, han marxat tots els furgons dels Mossos d'Esquadra i ja no queden agents a la zona.

A Terrassa s'han escorcollat habitatges dels carrers Maó, Núria, Sant Crispí, Roig Ventura, Doctor Aymerich i Gilabertó, el passeig 22 de Juliol i l'avinguda Barcelona.

Tant a Sant Quirze com a Sabadell, en els escorcolls hi han participat agents dels Tedax, els especialistes en explosius. Això indicaria que els agents volien comprovar si hi havia substàncies susceptibles de ser explosives als domicilis escorcollats.

stats