POLÍTICA
Política 22/01/2014

L'oposició recrimina al Govern uns comptes més encarats a la consulta que a l'emergència social

PP i C's ataquen ICV i la CUP acusant-los de "còmplices" dels comptes per haver participat en l'acord sobre la data i la pregunta de la consulta que permet a ERC donar suport als comptes

M.cololer / R.tugas
4 min
El diputat d'ICV Joan Herrera, durant el ple de pressupostos, al Parlament / ACN

BarcelonaLa consulta del 9 de novembre plana també damunt del debat de pressupostos del 2014 al Parlament. Els portaveus de PSC, PP i C's s'han aferrat a aquest argument per deplorar que, a criteri seu, els pressupostos estan més pensats per encarar la consulta d'autodeterminació que no per fer front a l'emergència nacional. ICV i la CUP, en canvi, han dirigit les crítiques exclusivament al Govern -i per extensió als socis d'ERC- per uns comptes "antisocials" que, a criteri seu, segueixen doblegant-se als dictats de la troika i no són vàlids per encarar la recuperació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La consulta del 9 de novembre plana també damunt del debat de pressupostos del 2014 al Parlament. Els portaveus de PSC, PP i C's s'han aferrat a aquest argument per deplorar que, a criteri seu, els pressupostos estan més pensats per encarar la consulta d'autodeterminació que no per fer front a l'emergència nacional. ICV i la CUP, en canvi, han dirigit les crítiques exclusivament al Govern -i per extensió als socis d'ERC- per uns comptes "antisocials" que, a criteri seu, segueixen doblegant-se als dictats de la troika i no són vàlids per encarar la recuperació.

"Avui no es discuteix la llei de pressupostos, sinó com vostès satisfan la demanda d'ERC [data i pregunta de la consulta] a canvi del suport als pressupostos. Avui el que s'aprova és una pregunta encadenada i una data, i, això ja és el 'colmo' de la política catalana, d'una consulta que admeten en privat que no es farà", ha etzibat el portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena. Criticava que el debat polític a Catalunya s'hagi reduït a un "monotema", en referència a la consulta, i ha deplorat el suport d'ERC a "uns pressupostos que s'assemblen molt als del PP" i que no han recollit cap esmena del PSC. Lucena ha considerat "hipòcrites" els comptes tant pel que fa a la partida d'ingressos com de despesa.

Pel diputat del PP José Antonio Coto, els comptes es podran aprovar "gràcies al fet que ICV han estat el tonto útil, la comparsa de Mas i Junqueras" en fer costat a l'acord per a la pregunta i la data de la consulta, una condició que va posar ERC per votar amb CiU els comptes del 2014. "Vostès renuncien seus plantejaments, faciliten l'aprovació dels pressupostos a canvi de la data i la pregunta per posar fronteres", ha deplorat Coto, que ha advertit que portaran davant la justícia qualsevol despesa que faci el Govern per a la "consulta il·legal". Ha acusat Mas d'estar actuant a les ordres de Juqueras, a qui ha presentat com "l'alcalde del municipi amb més atur del Baix Llobregat".

Junqueras, "el pitjor de la classe"

I encara ha anat més enllà: "Com volen que no perdi competitivitat Catalunya si qui decideix és el pitjor de la classe, l'alcalde del municipi amb més atur del Baix Llobregat". A més, ha avisat que els comptes del 2014 són "un pressupost fantasma que no es complirà", a més del "frau pressupostari més gran que mai ha vist aquest Parlament". No s'ha estat, paradoxalment, de criticar que Mas instés al rescat d'Espanya quan, segons ell, acceptar els dictats de la troika és acceptar "pobresa extrema". Dictats que, per cert, van obligar a la modificació de la Constitució per garantir la priorització del pagament del deute per davant d'altres despeses. Tots els grups de l'oposició excepte ERC han retret al Govern l'opacitat de la partida que preveu ingressar 2.300 milions de venta de patrimoni i privatitzacions que no es detallen.

També Ciutadans, com el PP, ha centrat la seva intervenció a vincular pressupost a consulta. "El seu doble sí significa un no a la reactivació, a crear feina, a les perspectives de futur i als drets socials". "L'objectiu és la consulta, no la reactivació econòmica", ha lamentat el fins ahir portaveu de C's al parlament, Jordi Cañas.

El gir social, "propaganda"

En canvi, el líder d'ICV-EUiA al Parlament, Joan Herrera, ha considerat que el pacte CiU ERC només ha comportat un "canvi de relat" per presentar els pressupostos com els més socials, quan en realitat "el pressupost social està en la propaganda" i prou. Per ell, el país "no rebenta" per l'acció dels ajuntaments i la societat, no pas de la Generalitat. Ha carregat contra l'aposta per les polítiques d'austeritat de CiU. "Vostès sempre han optat per no molestar a qui més té i perjudicar els sectors més vulnerables", ha etzibat Herrera.

També ha considerat que "un país normal seria aquell en què ICV-EUiA no fos l'única que la setmana passada votés a favor de la consulta i avui 'no' als pressupostos". No s'ha estat de criticar que ERC doni suport a uns pressupostos "de dretes". En una línia similar, però amb un discurs més agressiu, el cap de files de la CUP al Parlament, David Fernández, ha criticat que els pressupostos són "una declaració de guerra de la troika" i els propis "d'un país en venda", a les ordres de la troika i els mercats dels "gàngsters, lladres amb corbata". "Fins que no estiguin a la presó els que han provocat la crisi, no hi haurà restitució democràtica", ha conclòs, per demanar "més valentia" al Govern "per quadrar banca, especuladors i taurons financers"

stats