Política 23/02/2015

La CUP, a Ferrusola: "El país ha fet suficient per la família Pujol o encara els devem alguna cosa?"

ERC retreu a la dona de Pujol que no vulgui respondre a la comissió del Parlament i li pregunta per la relació que els seus fills i ella mateixa van mantenir amb la Generalitat

Oriol March / Joan Serra
3 min

BarcelonaDesprés de la compareixença de Jordi Pujol, en la qual l'expresident de la Generalitat s'ha negat a donar més explicacions i ha atacat l'oposició, Marta Ferrusola també ha anunciat que no declararà. ERC ha mostrat la seva "decepció" pel fet que Ferrusola no hagi volgut explicar-se i ha preguntat igualment a l'esposa de l'expresident sobre l'origen i els detalls de la deixa. El portaveu adjunt d'ERC, Oriol Amorós, també ha preguntat a la compareixent sobre els seus presumptes moviments a Andorra per gestionar els fons de la família, que Ferrusola ha negat haver fet.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amorós ha reclamat a Ferrusola que per demostrar la seva "innocència" podria seguir "l'exemple del senyor Trias" i aixecar "el secret bancari". El diputat republicà també ha demanat a la dona de Pujol sobre la relació dels seus fills i ella mateixa amb el govern de la Generalitat. "Vaig posar plantes al seu despatx. Això ho podia fer, suposo?", ha dit Ferrusola.

Els "dubtes" del PSC

"No s'explica què ha passat i tots els dubtes estan oberts", ha assenyalat Jordi Terrades, diputat del PSC. Terrades ha insistit en l'origen de la fortuna oculta a l'estranger i en la gènesi de la bona relació entre Ferrusola i el pare de Jordi Pujol. "No sé si vostè ens pot explicar quan es va crear el compte corrent de la suposada deixa, si es pot documentar l'any en què es va obrir aquesta deixa a favor seu i dels seus fills", ha apuntat Terrades, que també ha inquirit la dona de l'expresident en referència al nivell de vida de Jordi Pujol Ferrusola.

El “dubte de credibilitat” del PP

El diputat del PP Santi Rodríguez ha lamentat que Marta Ferrusola no hagi volgut fer memòria, per exemple, per recordar els detalls de l'origen de la fortuna oculta. “Jo també tinc la memòria petita, però si el meu sogre em deixés la desena part de 140 milions de pessetes, ho recordaria”, ha exposat el diputat popular. “Hi ha un dubte de credibilitat”, ha afegit Rodríguez, que també ha preguntat a la dona de l'expresident sobre els seus viatges a Andorra. “No ens ho podem creure”, ha expressat el portaveu popular, que ha lamentat “la confusió entre allò públic i privat” dels governs Pujol.

ICV-EUiA: "Des de quan està defraudant?"

Marc Vidal, diputat d'ICV-EUiA, s'ha mostrat especialment insistent a l'hora de preguntar sobre els fills de la parella Pujol-Ferrusola i sobre l'origen de la fortuna oculta. "Des de quan està defraudant?", ha preguntat Vidal, que ha volgut saber si la dona de l'expresident està orgullosa dels seus fills, tenint en compte que sis dels set estan imputats. El representant ecosocialista també ha preguntat si havia tingut negocis amb Isidor i Lluís Prenafeta.

Ciutadans: "Els ciutadans es mereixen que es paguin els impostos”

Ciutadans ha preguntat a Ferrusola pels viatges a Andorra, que la dona de l'expresident ha quantificat en menys d'una desena, i també sobre els diners que la família té a l'estranger. El diputat Carlos Carrizosa també ha demanat a Ferrusola si demanava favors per als seus fills al departament de Presidència, tal com va expressar al Parlament Ramon Pedrós, l'excap de premsa de Pujol. Carrizosa ha enviat un missatge a la dona de l'expresident: “Els ciutadans es mereixen que es paguin els impostos”. Ho ha fet després que Ferrusola hagi dit que el diàleg amb el diputat feia “pena”. “Catalunya no s'ho mereix”, havia afirmat la compareixent.

La CUP ironitza amb el llegat polític dels Pujol

Isabel Vallet, diputada de la CUP, ha fet servir la ironia per referir-se al llegat polític de la família Pujol a l'hora d'interrogar Ferrusola. "Com podem quantificar l'entrega al país? Amb els 4 milions de la deixa [la fortuna oculta a l'estranger] n'hi ha prou? Són prou els trens de vida de luxe dels seus fills? El país ha fet suficient per la família Pujol o encara els devem alguna cosa?", s'ha preguntat Vallet, que ha també ha qüestionat el paper de Ferrusola a l'hora d'aconseguir negocis de la Generalitat en favor dels seus fills.

CiU pregunta si es va produir “tracte de favor”

El grup parlamentari de CiU ha insistit en el fet que la comissió d'investigació és per “rendir comptes” des d'un punt de vista polític i ha lamentat que s'atorgui “credibilitat” a la “rumorologia”. La diputada Meritxell Borràs ha preguntat a Ferrusola si subscriu la confessió que va fer Pujol el 25 de juliol passat i també si havia intercedit per obtenir “tracte de favor” de la Generalitat. Ferrusola ha apuntat que subscriu el comunicat del seu marit i ha negat haver pressionat per obtenir privilegis.

stats