Política 22/09/2020

El PDECat demana tenir un representant propi en les reunions sobiranistes per respondre a la inhabilitació de Torra

Fonts del partit expliquen que li han traslladat a l'ANC que volen un representant a banda de JxCat

Núria Orriols
3 min
El PDECat donarà suport a una aturada general si passa per un acord de sindicats i patronals

BarcelonaEl PDECat fa passos mica en mica per consumar el divorci amb JxCat, malgrat que encara manté converses obertes per si hi ha un acord d'última hora. Fonts del Partit Demòcrata expliquen a l'ARA que han traslladat a l'ANC que volen tenir un representant propi en les reunions que preparen les entitats sobiranistes per respondre a una possible inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra. És a dir, que no es conformen que hi vagi un membre de JxCat en nom seu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Entenem que si no hi som no serà una resposta unitària de l'independentisme", asseguren fonts del PDECat, que afirmen que són quatre diputats al Parlament, quatre al Congrés de Diputats i "centenars" d'alcaldes i regidors.

Aquest és un pas més per distingir-se de Junts, que està en l'última fase del seu procés congressual. A hores d'ara, tant la ponència política com l'organitzativa estan en fase d'esmenes i s'han d'aprovar el dia 3 d'octubre. La direcció del partit, però, ja actua com a tal i cada dilluns ofereix rodes de premsa com la resta de formacions polítiques, un espai que fins ara exercia el Partit Demòcrata. De fet, aquest dilluns ja es van reunir les dues direccions cadascuna per la seva banda, malgrat que la formació de David Bonvehí va optar per no fer una compareixença pública.

També mantenen una dinàmica diferenciada a les cambres parlamentàries, tot i que només han votat diferent al Parlament. Va ser amb l'última reforma en el camp de l'habitatge, quan el PDECat va optar per votar en contra de la limitació del preu del lloguer mentre que JxCat es va alinear amb Esquerra, els comuns i la CUP. Al Congrés de Diputats, de moment, no s'han diferenciat, però plana sobre el grup parlamentari la possibilitat que es divideixin: d'entrada el Partit Demòcrata es mostra més disposat a parlar dels comptes que Junts. Ara bé, Laura Borràs (JxCat) i Ferran Bel (PDECat) es van trobar recentment amb el govern espanyol i es van obrir conjuntament a parlar sense línies vermelles.

Candidata, a partir de la inhabilitació

A banda d'aquests passos per distingir-se de JxCat, la direcció del PDECat també es prepara per si finalment s'ha de presentar en solitari. Ha encarregat a Lluís Font, diputat al Parlament i responsable de les sectorials del partit, que elabori un document ideològic per preparar el que seria el programa polític del Partit Demòcrata a les eleccions. És el pla que hauria de presentar-se en societat un cop es presenti oficialment Àngels Chacón, exconsellera d'Empresa, com la millor posicionada per dirigir una candidatura electoral.

Aquest pas encara no l'ha donat el PDECat, però fonts del partit ho visualitzen a partir d'una possible inhabilitació del president de la Generalitat, quan s'activarà el procés per a una convocatòria automàtica d'eleccions al Parlament. Creuen que, ara, sense un horitzó electoral definit encara no té sentit fer-ho.

Vol dir això que, definitivament, el PDECat i JxCat s'enfrontaran a les eleccions? No encara. Des de l'executiva de la formació encara no tanquen la porta a un acord in extremis amb l'expresident Carles Puigdemont, tal com el líder de JxCat també va dir aquest dilluns en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio. L'opció que hi ha sobre la taula és la possibilitat que el Partit Demòcrata nomeni candidats a la llista de Junts, sense concórrer a les eleccions. "Això requereix d'un acord polític més ampli", asseguren des de la direcció, que no volen quedar al marge de la presa de les decisions com ha passat des de les eleccions del 21 de desembre del 2017. Des de JxCat, però, insisteixen en rebutjar qualsevol acord orgànic amb el PDECat i mantenen que tenen les portes obertes sempre que entrin d'un a un en el projecte.

https://www.ara.cat/politica/pdecat-prepara-candidatura-solitari-eleccions_0_2520347963.htmlEl PDECat ja prepara la candidatura en solitariXoc per la demanda

Si bé es manté un canal de converses obert entre JxCat i el PDECat, aquesta setmana els dos partits es trobaran als tribunals. Divendres hi ha prevista la vista civil pel control de la marca de Junts, en què el jutge haurà de decidir si concedeix les mesures cautelars al Partit Demòcrata i bloqueja el partit a Carles Puigdemont.

Bonvehí no accepta el canvi de titularitat que va orquestrar l'expresident per fer-se amb el partit de JxCat i ha demandat fins a tres persones que considera que hi van estar implicades. Al seu torn, Junts defensa la legitimitat del canvi, ja que s'havia de renovar la direcció que constava inscrita en aquell moment al registre de partits i asseguren que es va fer correctament.

stats