L’ANIVERSARI DELS DEMÒCRATES
Política 09/07/2017

El PDECat fa pinya amb Puigdemont i l’estratègia del Procés

El partit celebra un any cridant a la unitat després del cessament de Baiget

Maiol Roger
4 min
La direcció del PDECat, al final del consell nacional

BarcelonaEl PDECat celebrava un any ahir després de l'enèsima crisi en 365 dies de vida convulsa. El consell nacional del partit arribava amb malestar intern pel cessament de l'exconseller d'Empresa, Jordi Baiget, que havia posat en dubte l'estratègia cap a l'1-O. La crisi, que semblava que havia escampat dimarts, va tornar al final de la setmana amb unes declaracions de Mercè Conesa en què defensava Baiget i dubtava del final del Procés. El clima, però, es va destensar i ahir el partit va fer pinya al voltant de Puigdemont i l'estratègia cap a l'1-O. "Estem compromesos al 100% amb el Procés i amb el president", va reblar la coordinadora general, Marta Pascal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El tancament de la crisi no va ser fàcil i va arribar en diferents capítols. Puigdemont ja havia llimat diferències amb Pascal dimarts, quan també va justificar el cessament de Baiget davant del Govern i els diputats de Junts pel Sí. Les paraules de Conesa, però, van tornar a enrarir l'ambient. La situació es va canalitzar en una reunió del comitè nacional, que agrupa la direcció executiva i els primeres espases del partit, a primera hora del matí, abans del consell. Segons diverses fonts, van parlar-hi, entre d'altres, Puigdemont, Artur Mas, Jordi Turull i Francesc Homs, que havia qüestionat per Twitter el cessament de Baiget.

A porta tancada, i segons alguns dels presents, Puigdemont va reconèixer que algunes decisions del Procés podrien haver generat malestar al partit (Baiget, de fet, ja va lamentar que alguns consellers havien quedat al marge del nucli que pren decisions sobre el Procés) i també va tenir paraules d'escalf per a l'exconseller –molt estimat al partit–, a qui va lloar per ser un dirigent lleial al Procés. Baiget també va ser elogiat per Mas, que, no obstant, va defensar l'actuació de Puigdemont: va destacar que el president té la potestat de triar i cessar els seus consellers i va recordar que, de fet, Puigdemont no va poder triar els seus alts càrrecs. Turull va fer una crida a la unitat, un guant que va recollir Homs, que ho va aprofitar per disculpar-se pels seus tuits. L'exconseller, inhabilitat pel 9-N, va repetir el discurs davant del consell nacional.

Amb tot aclarit, la trobada amb tots els quadres va servir de "catarsi", en paraules d'un dirigent. "Tots units amb el president i el Procés", mantenia un altre. Diverses fonts apunten que, tot i els dubtes expressats sobre l'1-O, al tram final del Procés es mostrarà unitat amb Puigdemont i s'evitarà fer crítiques en públic. Fins i tot Conesa, l'última a dubtar del rumb, va rectificar les seves paraules i va posar-se al costat del president.

Satisfacció de Puigdemont

Puigdemont, "satisfet" segons el seu entorn pel final de la crisi interna, va agrair el caliu del partit. En el seu discurs públic va mantenir que és normal "sentir temor" per un Estat "que té una manera d'exercir el poder sense límits". El president també va defensar la "fortalesa interna" del partit, respectuós amb "tots els accents".

El PDECat va tancar la crisi amb una foto de família. El partit va bufar les espelmes del seu primer aniversari amb la convicció d'haver superat molts obstacles per consolidar el projecte. Entre els dirigents planava una sensació de satisfacció i la necessitat d'estar units per fer que el segon any, el de la culminació del Procés, millori el primer.

La seu del partit, en venda

El PDECat haurà d'afrontar la segona mudança en un any. L'edifici del carrer Provença en què està instal·lat el partit des de la seva fundació, propietat de Convergència, es vendrà. CDC ha d'afrontar els deutes de la seva liquidació i encara espera la sentència del cas Palau, en què apareix com a responsable civil subsidiària. El PDECat, que fins ara pagava un lloguer per l'edifici, buscarà una nova ubicació. Fonts demòcrates defensen que, amb la decisió, podran posar una "barrera" més gran entre CDC i el PDECat, que formalment són partits diferents.

L'any convuls del PDECat

08-07-2016 Els problemes amb el nom arrenquen al congrés

La crisi pel nom ha durat un any: des del rebuig frontal a les propostes inicials del congrés –Catalans Convergents o Més Catalunya– fins a la pugna amb Demòcrates per la coincidència amb el nom. Interior va donar la raó al PDECat al juny.

11-01-2017 Sense candidat en unes futures eleccions

Si hi ha eleccions, el PDECat no té candidat. Al gener, Mas –ara inhabilitat– va comunicar que no ho seria i Puigdemont va insistir que no optaria a la reelecció. El debat –tancat entorn de Neus Munté, Santi Vila i Mercè Conesa– és latent.

08-03-2017 El cas Palau xoca amb el discurs de la refundació

CDC i el PDECat són, formalment, partits diferents, però l'arrencada del judici pel cas Palau va posar el focus sobre el nou partit. Tot i la contundència verbal, la resistència del PDECat al fet que la Generalitat acusés CDC va generar tensió amb ERC.

26-03-2017 Plega un terç de la direcció per les incompatibilitats

Pel règim d'incompatibilitats (forçat pels equilibris a la direcció), un terç del comitè executiu va haver de renunciar al càrrec. La marxa es va anunciar al gener, però el consell nacional va rectificar-la. Finalment van plegar al març.

06-06-2017 Gordó plega i amenaça amb una escissió

Després d'obrir-se una investigació pel cas 3%, el PDECat va pressionar Germà Gordó perquè renunciés a l'escó. S'hi va negar, va trencar el carnet i va amenaçar amb una escissió. Finalment els seus fidels segueixen al PDECat.

03-07-2017 Puigdemont cessa Baiget i provoca malestar intern

Els dubtes de Baiget sobre l'estratègia cap a l'1-O van provocar una reacció fulminant de Puigdemont, que el va cessar. Això va generar malestar al partit, que no ha amainat fins al consell nacional d'ahir.

stats