Política 26/08/2019

El PP reclama a Sánchez que justifiqui per què no pot transferir diners a les autonomies

Pere Aragonès demanarà aquest dimarts a la reunió del consell executiu que se l’autoritzi a presentar un recurs contenciós administratiu per reclamar els diners

L.f.
2 min
El portaveu adjunt del PP a la comissió d’Economia del Congrés, Mario Garcés.

MadridLa falta de pressupostos generals de l’Estat i de nou govern a la Moncloa ha deixat les comunitats autònomes amb un forat important un cop l’executiu espanyol s’ha negat a transferir les bestretes a què s’havia compromès. El PSOE assegura que té les mans lligades perquè no pot transferir els diners que deu a les autonomies mentre estigui en funcions, un argument que no convenç alguns governs autonòmics ni tampoc el PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El partit liderat per Pablo Casado va reclamar dilluns al ministeri d’Hisenda que faci públic l’informe de l’Advocacia de l’Estat al qual va fer referència la ministra en funcions, María Jesús Montero, per justificar la seva negativa a lliurar els diners. Els populars van presentar una sol·licitud al Congrés per poder veure “el suposat informe” dels serveis jurídics de l’Estat. “El govern ha desistit irresponsablement de les seves obligacions”, lamentava el portaveu adjunt d’Economia del PP a la cambra baixa, Mario Garcés.

A Catalunya, la Generalitat ha optat per la via judicial per aconseguir que l’executiu estatal pagui les bestretes. El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, demanarà aquest dimarts a la reunió del consell executiu que se l’autoritzi a presentar un recurs contenciós administratiu per reclamar els diners. Altres comunitats autònomes s’han limitat a exigir els diners a Montero i li demanen que busqui una eina legal per poder transferir-los.

Amb el no del Congrés als pressupostos generals de l’Estat, Madrid no va pagar ni les bestretes ni l’ajustament d’IVA pendent del 2017, una xifra que podria arribar als 6.000 milions d’euros. Primer l’executiu de Pedro Sánchez va dir que buscaria la manera de fer els pagaments encara que no tingués els comptes i després va al·legar que sense nou govern central no es poden pagar les bestretes.

Objectius d’estabilitat

El problema és encara més important per als governs autonòmics que van fer els seus pressupostos comptant amb uns diners que finalment no han rebut. Segons el PP, està “en perill” el compliment dels objectius d’estabilitat pressupostària.

El partit també va demanar ahir un debat sobre la qüestió al Senat amb el ministeri d’Hisenda. La cambra alta debatrà avui la proposta a la reunió que celebra la diputació permanent.

stats