Política 19/01/2020

El PP es personarà al Suprem "perquè ni Torra, ni Puigdemont, ni Junqueras" tinguin escó

Cs assegura que farà tot el que estigui a les seves mans per evitar que el president segui al ple

Gerard Pruna
3 min
El PP es personarà al Suprem "perquè ni Torra, ni Puigdemont, ni Junqueras" tinguin escó

BarcelonaDes de Múrcia –regió en què el PP i Cs governen gràcies als vots de Vox i que està en el centre de la polèmica pel veto parental– el líder del PP, Pablo Casado, ha fet aquest diumenge un pas més en el seu camí per assimilar el seu discurs al de l'extrema dreta. Abandonat definitivament el to moderat que va exhibir després del 28-A, Casado s'ha endinsat en una competició aferrissada amb Vox per liderar l'oposició al govern de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. Una cursa que l'ha portat a avalar mesures com el veto parental però també a emular l'estratègia de la ultradreta en els tribunals. Aquest diumenge ha anunciat que els populars volen personar-se en les causes obertes sobre Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Quim Torra per impedir que cap d'ells pugui ocupar el seu escó, ja sigui al Parlament de Catalunya o a l'Eurocambra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un gest –encara per concretar– que Casado ha exhibit com una necessitat davant la politització de la justícia que, segons ell, ha impulsat Sánchez amb el nomenament de l'exministra Dolores Delgado com a fiscal general de l'Estat. Segons Casado, "és trist" que hagi de ser l'oposició qui "prengui la iniciativa" al Suprem contra els independentistes catalans perquè "ni la Fiscalia ni l'Advocacia de l'Estat ho faran". Una argumentació que, tanmateix, el líder del PP ha acompanyat amb la promesa que el seu partit vol "despolititzar la justícia". En aquest sentit, i malgrat els atacs al president espanyol, ha instat Sánchez a trucar al PP si vol que el Consell General del Poder Judicial –pendent de renovació– tingui "independència" en l'elecció dels seus vocals.

Abans que aquest dimarts se celebri el primer ple de l'any al Parlament –i el primer després que la Junta Electoral Central considerés ferma la inhabilitació de Torra i opinés que se li ha de retirar l'escó–, les dretes han demostrat, doncs, aquest diumenge que faran tot el que puguin per evitar que el president de la Generalitat participi en el ple. A més de Casado, també el diputat de Ciutadans al Parlament Nacho Martín Blanco ha assegurat que la seva formació farà "tot el que estigui a les seves mans" per impedir que Torra ocupi el seu escó.

Torra manté la pressió sobre el Parlament

I mentre la dreta es prepara per mantenir el pols contra l'independentisme als tribunals i fa albirar un debat caldejat dimarts al Parlament, l'independentisme continua evidenciant les seves diferències estratègiques. Després que en una entrevista a Nació Digital el president del Parlament, Roger Torrent, reclamés "no només generar pressió" sobre el Parlament, sinó també buscar una resposta "molt més enllà" de la cambra catalana en el cas que s'inhabiliti Torra, el cap de l'executiu català ha respost aquest diumenge subratllant un altre cop que "és la cambra qui pot mantenir o retirar la confiança del cap de l'executiu".

Així ho han explicat a l'ACN fonts de la Presidència de la Generalitat, que insisteixen que, en el cas que el Suprem ratifiqui la inhabilitació de Torra –i, per tant, la converteixi en definitivament ferma–, el Parlament s'haurà de pronunciar sobre què cal fer. Dimecres Torra ja va avisar que només preveia que hi hagués eleccions en cas d'inhabilitació si el Parlament no li donés suport: "Si el Parlament de Catalunya arribés a aquest extrem de desautoritzar-me, segurament estaríem uns mesos amb un president en funcions i es convocarien eleccions", va dir en una entrevista a Ràdio 4.

Torrent, en canvi, ha assegurat que la inhabilitació és "prou greu políticament" perquè "només es dirimeixi a la mesa" de la cambra i ha demanat que inclogui la majoria parlamentària i de Govern, ja que, com ha considerat, el que està "en joc" és "el futur polític del Govern". "Per tant, això transcendeix la responsabilitat que es vulgui centrifugar el Parlament", ha dit. Tot i això, el polític d'ERC ha insistit que no "defuig" cap de les seves responsabilitats, sinó que les afronta "a mesura que venen". "No afecta només el Parlament, afecta també la presidència de la Generalitat, afecta el Govern. Hi haurà d'haver un pla d'acció política per com s'actua si es produeix aquesta circumstància", ha afegit Torrent.

stats