Política 20/03/2018

El PP arribarà al TC si el Parlament no atura la tramitació de la reforma de llei per a la investidura a distància

Ciutadans i el PSC també volen aturar la modificació de la normativa perquè contravé la Constitució

Mireia Esteve
2 min
El portaveu del grup parlamentari del PP, Alejandro Fernández

BarcelonaLa mesa del Parlament va admetre a tràmit ahir la reforma de la llei de la presidència proposada per JxCat per permetre una investidura a distància. PSC i Ciutadans ja van anunciar ahir que presentarien peticions de reconsideració a la mesa per aturar la tramitació d'aquesta modificació de la llei. Aquest matí el diputat del PP Alejandro Fernández ha anunciat que el seu grup també farà arribar la seva petició de reconsideració a la mesa i, si aquest òrgan no l'accepta, recorreran al Tribunal Constitucional. "Si no es rectifica i se segueix per aquest camí, arribarem al TC", ha avisat Fernández.

El PP considera que la modificació que proposa JxCat "no respecta els acords del 155" perquè consideren que és "inconstitucional i també va en contra de l'Estatut", i que no respon a "l'interès general" de la cambra. A més, Fernández també ha explicat que la mesa no pot tramitar iniciatives que siguin per lectura única -com és el cas de la reforma que proposa JxCat- perquè suposa "una alteració substancial de l'Estatut". "La lectura única només es pot aplicar per proposicions simples i que siguin senzilles", ha justificat el diputat popular. Per tot plegat, Fernández ha demanat al president del Parlament, Roger Torrent, que "no cometi els mateixos errors que Carme Forcadell i no vulneri els drets dels diputats".

Per la seva banda, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha criticat que la reforma de la llei de la presidència "només busca seguir posant el Parlament al servei d'un fugat de la justícia". Arrimadas ha tornat a avisar als grups independentistes que no poden fer servir el Parlament com si fos "seu", perquè és una "institució de tots els catalans".

Els socialistes han argumentat la seva petició de reconsideració perquè consideren que JxCat no "pot canviar les regles del joc quan el partit ja ha començat". La portaveu del PSC, Eva Granados, considera que la candidatura del president va demanar aquesta reforma per "qüestions personals". A més, considera que Puigdemont no ha renunciat formalment a la seva candidatura, sinó que ho ha fet de forma "temporal". Granados creu que la proposta de candidatura de Puigdemont "podria tornar a sortir la proposta de Puigdemont".

El PSC també ha recordat que el Tribunal Constitucional ha dit que no pot haver-hi una "teleinvestidura", sinó que s'ha de fer presencialment a la cambra catalana. Si la mesa no accepta la seva petició de reconsideració, un cop es publiqui la proposta de reforma al Butlletí Oficial del Parlament, els socialistes recorreran al Consell de Garanties Estatutàries. "No pot haver-hi teleinvestidura i telegovern", ha sentenciat Granados.

stats