Política 04/02/2016

El PP tornaria a guanyar les eleccions i Podem avançaria el PSOE, segons el CIS

Els de Mariano Rajoy obtindrien els mateixos resultats que el 20-D, mentre que els de Pablo Iglesias es valdrien de les confluències territorials per fer el 'sorpasso' al segon lloc

Laia Vicens
2 min
Mariano Rajoy, Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera

BarcelonaEl PP tornaria a guanyar les eleccions amb el 28,8% del suport, just el mateix que va rebre el 20 de desembre. Aquesta és una de les principals conclusions del baròmetre de gener del Centre d'Investigacions Sociològiques, publicat aquest dijous, enmig de les negociacions entre els partits per formar govern a l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La gran sorpresa és al segon lloc, en què Podem i les confluències territorials superarien el PSOE, que cauria 1,5 punts respecte del 20-D. En concret, Podem trauria el 13,2% dels vots, que afegit al 4,5% d'En Comú Podem –que tornaria a guanyar a Catalunya–, el 2,5% de Compromís i l'1,7% d'En Marea sumaria el 21,9% dels suports, davant el 20,4% que van sumar el 20-D. Es tracta d'un percentatge de vot lleugerament superior al del PSOE, que recolliria el 20,5% dels vots, quan als comicis del desembre van recollir el 22,01% dels suports. Ciutadans quedaria, com ara, en quarta força, amb el 13,3% dels vots, sis punts menys dels que van treure el 20-D.

Consulta aquí els resultatsEs tracta del primer baròmetre del CIS després del 20-D. Les entrevistes en què es basen els resultats van començar a fer-se 13 dies després de les eleccions de desembre, és a dir, abans de la constitució de les Corts, abans que el rei comencés la primera ronda d'audiències per buscar un candidat a la investidura i abans que Podem llancés la seva oferta de govern al PSOE.

L'últim baròmetre es va publicar el 3 de desembre, i ja preveia que el PP guanyaria les eleccions però necessitaria pactar per governar. Aquella enquesta augurava que el PP s'imposaria amb el 28,6% dels vots –finalment va ser 28,72%– i el PSOE en tindria 20,8% –a les eleccions va ser lleugerament més elevat, el 22,01%–. El CIS donava moltes més expectatives a Ciutadans –19%, quan el 20-D va recollir el 13,9% dels vots– que a Podem, de qui augurava pitjor resultat (9,1%) del que va acabar traient (20,66%).

Baixa la preocupació per l'atur, puja la corrupció

Altres titulars que deixen les dades del CIS és que la preocupació ciutadana per l'atur ha disminuït dos punts, encara que es manté com el principal problema per al 77,9% dels ciutadans, seguit de la corrupció, que passa del 38,8% del desembre al 39,2%, i els problemes polítics (23,4%) i econòmics (23,2%). La sanitat (11,6%), l'educació (10,2%), el terrorisme internacional (5,7%) i els relacionats amb la qualitat de la feina (4,6%) figuren entre els deu problemes que més preocupen els espanyols.

A més, l'enquesta revela que la situació política espanyola era dolenta o molt dolenta per al 69,9% dels ciutadans, i més d'un terç dels enquestats (el 33,2%) creu que seguirà igual el pròxim any.

stats