Política 12/05/2015

Collboni busca desplaçar Colau del cos a cos amb Trias en el debat de TV3 i Catalunya Ràdio

Bosch s'esforça però té dificultats per fer aflorar el debat sobre la capitalitat de la Catalunya estat i fa enfadar C's, que adverteixen que l'aposta sobiranista condueix al "caos". Fernández Díaz burxa en les contradiccions de Colau

Marc Toro / Marc Colomer
4 min
Els set candidats a l'Ajuntament de Barcelona, abans del debat / ARA

BarcelonaEl candidat del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha intentat i aconseguit, en bona part, desplaçar aquest dimarts la candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau, del cos a cos amb l'alcalde i candidat a la reelecció per CiU, Xavier Trias, que ha acabat recorrent a l'argument de l'herència del tripartit en l'únic debat de candidats a les eleccions del 24-M a TV3 i Catalunya Ràdio. Collboni ha carregat contra el model econòmic de CiU, ha deplorat que Trias hagi entrat en una "subhasta de llocs de treball" i li ha retret que hagi compromès l'Ajuntament amb el procés independentista, un debat que incomoda el candidat de CiU, però que ha intentat fer entrar en joc el candidat d'ERC Alfred Bosch, que ha aconseguit fer-se lloc en la segona meitat del debat. Colau, còmoda i solvent en matèria social i de denúncia de les desigualtats i la precarietat provocades per un model econòmic al seu entendre injust, però més fugissera en matèria nacional, el seu tendó d'Aquil·les davant la CUP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que el candidat socialista considerés que Trias ha donat "confiança zero" als comerciants, que –ha dit– "no saben quins horaris tindran aquest estiu", Bosch ha intervingut per redirigir el torpede en recordar que aquesta problemàtica és culpa de l'Estat. "El projecte de futur que vostè té per a Barcelona és un model amb el Senat allà al mig. El nostre model és una ciutat amb un estat que li és lleial", ha replicat el republicà forçant el debat sobiranista, que després de diversos intents ha aconseguit fer aflorar un debat com és el de la capitalitat de l'eventual Catalunya estat.

Trias ha rebut pel model turístic, però ha recordat que van ser el PSC i ICV els que van crear una "bombolla molt important": "Jo no he inventat el model turístic de la ciutat, l'han inventat PSC i ICV. Un model basat, primer, en l'èxit dels Jocs Olímpics i després en un fracàs: el Fòrum. [Aquests dos partits] van fer una bombolla molt important". I Collboni ha contraatacat amb el fet que Trias, diu, ha compromès 800.000 euros de despeses per valor de 800.000 euros en el que duem de campanya.

El candidat socialista ha intentat portar al seu terreny el debat nacional i ha afirmat que "no es pot planificar el desenvolupament i les inversions de la ciutat parlant d'un estat que no se sap quin és". "Fins ara, l'espanyol", ha respost Trias, per afirmar que "el dia de demà" li agradaria que fos el català. Qui ha sortit a trencar la baralla ha estat la candidata de Capgirem Barcelona, Maria José Lecha: "No pot ser sempre una excusa dir que la culpa és de Madrid. Si volem tirar endavant haurem de superar moltes de les traves i acotaments. Si nosaltres mateixos hem desobeït un 9-N, haurem de superar també els acotaments que ens posem nosaltres mateixos".

Les condicions de Bosch que compra Trias

La seva intervenció i els reiterats esforços de Bosch han permès situar al centre de la part final del debat la qüestió nacional. Bosch ha interpel·lant sobretot Colau, a qui ha demanat claredat. La candidata de Barcelona en Comú ha tingut dificultats per explicar la seva posició davant el debat independentista. "Cal canviar la relació amb l'Estat i sé que la sobirania real no arribarà ni amb el PP ni amb CiU, que s'alia amb el PP", ha argumentat. Però està pel sí o pel no? "Diré sí-sí depèn de quin procés sigui", ha respost. Carina Mejías, de C's, còmoda en el format, ha advertit del "caos" a què condueix, diu, el procés.

I Colau s'hi ha tornat i ha instat Bosch a esclarir si pactaria amb CiU. "No he vingut a fer pactes, he vingut a guanyar l'alcaldia", ha respost, per bé que també ha afegit les tres condicions que posa a eventuals acords: procés nacional, progrés social i ciutat neta de corrupció. "Les compro totes tres", ha respost Trias al vol. "I compra que sigui jo qui lideri aquesta ciutat?", ha repreguntat Trias. "No, la penso liderar jo", ha conclòs Trias. "Descarto que la ciutat quedi bloquejada per manca d'acords. Si no guanyo, no tinc previst entrar a cap govern, però tampoc tinc al cap bloquejar amb una oposició de barricada". Directe a la línia de flotació de Colau.

Fernàndez Díaz burxa en les contradiccions de Colau

Procés a banda, Colau ha tingut dificultats per afermar que aquesta és una batalla a dos, entre ella i Trias, i ha contraposat el seu model social a la política de "barra lliure" especulativa. Però si una cosa ha irritat la líder de Barcelona en Comú ha estat el candidat del PP, Alberto Fernández Díaz, que més enllà d'exhibir coneixement de la ciutat, ha tirat d'ironia per destacar les contradiccions de Colau un dia després que entrés en campanya el vídeo en què apareixia rebentant un acte de campanya d'ICV –amb qui ara concorre a les eleccions– el 2007. "Estic orgullosa de la meva trajectòria", ha reivindicat Colau.

El candidat popular també ha buscat la cap de llista de Barcelona en Comú pel flanc sobiranista, però ella l'ha tallat ràpidament: "Vostè i la gent del PP tenen una visió de la democràcia molt limitada [...] Vostè no entén la participació democràtica, però som al segle XXI, i Barcelona té un potencial enorme, que és la seva ciutadania". Sigui com sigui, mentre Collboni aconseguia construir-se la imatge de líder de l'oposició davant Trias a cop de desplaçar Colau del cara a cara amb l'alcalde, Fernàndez Díaz, amb un discurs provocatiu, ha desviat l'atenció de la líder de Barcelona en Comú, a qui ha portat al seu terreny de debat.

stats