Política 13/10/2016

El PSC es mostra obert a pactar amb el PP perquè hi hagi un alcalde socialista a Badalona

Albiol respon al regidor Àlex Pastor que no compti amb el suport dels populars. Per la seva banda, C's s'ofereix als dos partits per pactar un govern de consens

Ara
3 min
Àlex Pastor, primer secretari del PSC de Badalona, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa desobediència de 6 regidors de l'Ajuntament de Badalona pot portar cua, també per a la majoria que sosté el govern de la ciutat capitanejat per Dolors Sabater. El PSC, liderat a Badalona per Àlex Pastor, que va donar suport a la coalició alternativa d'esquerres per desbancar Xavier García Albiol de l'alcaldia, ha obert ara la porta a un canvi de govern. En una entrevista a RAC1, el regidor s'ha mostrat disposat a explorar una majoria alternativa amb els populars, sempre que donin suport a un alcalde socialista. De fet, el PSC ja havia avisat que la desobediència podia posar en risc la governabilitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Jo no hauria obert ahir. Era una dia festiu. Podem estar d'acord amb el rerefons però no amb vulnerar la llei", ha dit en relació amb els fets d'ahir, que ha admès que afecten la confluència d'esquerres. "La neutralitat de l'Ajuntament era condició 'sine qua non' per pactar", ha dit Pastor, a qui l'acte de desacatament li sembla un "espectacle esperpèntic" esperonat per Badalona en Comú.

Ara bé, hi ha opcions de canvi de govern a Badalona? De moment no. De fet, Pastor no s'ha mostrat disposat a donar suport a cap candidat del PP, partit que va guanyar les eleccions, sinó que ha assegurat que el que hi ha sobre la taula és seguir amb Dolors Sabater com a alcaldessa o escollir-lo a ell. "Ahir vaig començar a fer una ronda de contactes per veure si hi ha una alternativa liderada a Badalona pel PSC", ha dit.

Només compta amb el suport de C's

En aquest sentit, el coordinador general del PP i exalcalde de Badalona, Xavier García Albiol, també en declaracions a RAC1, ha tancat la porta a donar suport a un candidat socialista per ser alcalde de Badalona: "No participarem d'una jugada que no té cap lògica ni legitimitat". Per a Albiol, si ha d'haver-hi un canvi ha de ser per a qui va guanyar les eleccions, és a dir, el PP. "Entre els quatre regidors del PSC no n'hi ha cap que pugui ser al capdavant de l'Ajuntament de Badalona", ha sentenciat el popular.

ICV-EUiA ha emès un comunicat per deixar clar que no arribarà "ni per activa ni per passiva a acords amb el PP de Badalona" i que no permetrà que els populars "tornin a marcar la política de Badalona". Els ecosocialistes treuen importància a la desobediència del govern municipal i valoren l'acord a què es va arribar amb els sindicats per "permetre una llibertat d’elecció més gran del personal municipal sobre els festius".

Per la seva banda, Ciutadans s'ha ofert a socialistes i populars per pactar un alcalde de consens a Badalona com a alternativa a l’actual equip de govern i que "defensi la unió i la no divisió". En un comunicat d'aquest dijous, la formació taronja creu que aquesta figura hauria de definir un programa "basat en un reforç de les polítiques socials, suport a les pimes i als emprenedors, la millora de la gestió dels serveis públics, així com en la transparència, la lluita contra la corrupció i la neutralitat institucional".

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha advertit el PSC que seria "contradictori" que, mentre que a Madrid rebutja la investidura de Mariano Rajoy, a Badalona es plantegi un acord amb el PP". "I no estem parlant de qualsevol PP, sinó del liderat per García Albiol" Sobre la polèmica de fons al consistori badaloní, Reguant ha insistit que ls pobles indígenes de l'Amèrica Llatina.

Margallo: "Mentre hi hagi una llei s'ha d'acatar"

D'altra banda, el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García Margallo, també s'ha referit als fets d'ahir de Badalona en una entrevista a Catalunya Ràdio. El ministre ha assegurat que mentre "hi hagi una llei, s'ha d'acatar" i que, per tant, l'Ajuntament de Badalona no podia obrir les dependències perquè hi ha un calendari que s'ha de respectar. Per a ell, l'ordenament s'ha de complir perquè, si no, hi hauria una "anarquia" en què tothom podria fer el que volgués.

En aquest sentit, ha dit que els servidors públics no poden atendre quan vulguin els ciutadans a les dependències municipals, com tampoc poden obrir els comerciants els seus establiments quan els plagui, sinó que hi ha una regulació al respecte d'això.

stats