Política 10/09/2015

PSC, PSOE, Podem i Esquerra Unida responen al CIS intentant esquivar el plebiscit sobre la independència

Cayo Lara veu un resultat "molt ajustadet" entre els favorables i els contraris, però reivindica alhora que només són "unes eleccions a Catalunya"

Ara
2 min
Miquel Iceta /ACN

BarcelonaL'enquesta preelectoral del CIS, que pronostica una majoria absoluta ajustada de l'independentisme i situa Ciutadans al capdavant de la resta de candidatures, ha generat reaccions contraposades entre les forces que s'oposen a la independència. La candidata de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha celebrat l'enquesta i ha destacat que l'unionisme està a un sol escó de la victòria. PSC, PSOE, Podem i Esquerra Unida, per contra, han respost al CIS intentant esquivar aquest plantejament plebiscitari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La número dos del PSC per Barcelona, Eva Granados, ha assegurat que l'enquesta reflecteix "una situació electoral molt mòbil i sense majories clares", i s'ha mostrat convençuda que el seu partit millorarà el resultat que pronostica l'enquesta. Segons el CIS, el PSC quedaria en quarta posició amb 16 o 17 diputats. Granados també ha considerat que els 60 o 61 diputats que aconseguiria Junts pel Sí són un mal resultat, tenint en compte que CiU i ERC en van sumar 71 el 2012, i ha assegurat que el "salt al buit" que proposen no ha tingut bona acollida.

La secretària d'Immigració del PSOE, Eva Matarín, ha lamentat que la precampanya del 27-S s'estigui centrant a "parlar sobre independència sí o independència no", i que, des del seu punt de vista, "als ciutadans de Catalunya el que realment els importa són els seus problemes diaris i les seves necessitats". Matarín ha evitat valorar els resultats que l'enquesta del CIS atorga al PSC, argumentant que "ara és el moment d'enquestes" però que el seu partit es vol "centrar a continuar treballant i esperar els resultats".

El número dos de Podem, Íñigo Errejón, també s'ha mostrat convençut que Catalunya Sí que es Pot aconseguirà un resultat millor que el pronosticat pel CIS. "La cosa es mourà molt en aquestes dues setmanes que queden de campanya", ha pronosticat Errejón, que ha afegit que "hi ha una possibilitat que la gent que normalment no vota marqui la diferència". Errejón ha denunciat un "pacte del diable" entre partits "amb seus on entra la policia" perquè es parli només d'independència.

Cayo Lara, coordinador federal d'Esquerra Unida, ha considerat que el CIS mostra un resultat "molt ajustadet" entre els favorables i els contraris a la independència, però ha reivindicat alhora que no són unes eleccions plebiscitàries. "No oblidem que estem davant d'unes eleccions a Catalunya, no estem davant de cap plebiscit", ha defensat Lara. El coordinador federal d'Esquerra Unida ha apostat perquè es parli més dels "problemes socials, laborals i civils" dels catalans i de la manera de solucionar-los: "Això és el que necessita la gent, més que una guerra de banderes".

stats