Política 02/05/2017

El PSC està convençut que cap alcalde ni regidor se saltarà les lleis per avalar el referèndum

Granados evita valorar com actuarà la direcció del partit quan el paper dels socialistes es limiti a no bloquejar la consulta

Ara
3 min
La portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, a la sala de premsa del Parlament

BarcelonaEl Consell Nacional del PSC va deixar clara la posició del partit contra el referèndum. Tant el primer secretari, Miquel Iceta, com la portaveu parlamentària, Eva Granados, ho han recordat per respondre a la informació que publica aquest dimarts l'ARA, en la qual destaca que el partit donarà autonomia als seus alcaldes i regidors perquè es posicionin sobre la consulta en funció de la realitat dels seus municipis. "L'executiva del partit ha estat clara, nítida i transparent, i tenim una resolució per escrit que diu que ni alcaldes ni regidors participaran en un referèndum il·legal".

L'article de l'ARA detalla com l'executiva del partit ha avalat les peticions d'autonomia de diversos regidors que en cap cas han manifestat la voluntat de posicionar-se a favor del referèndum. De fet, una de les opcions que defensa una part del municipalisme socialista és no bloquejar la consulta si la realitat de l'Ajuntament ho desaconsella, per exemple, quan hi hagi majoria independentista a la localitat. Granados no ha respost quan se li ha preguntat en roda de premsa per aquesta qüestió i s'ha limitat a reiterar que no entendria "que els ajuntaments participessin en una qüestió que comporti saltar-se les lleis".

En tot cas, el PSC insisteix que el referèndum no se celebrarà, perquè és "il·legal" i perquè les disputes entre els socis de Govern evidencien que no volen exposar-se a les inhabilitacions.

Al seu torn, el Pacte Nacional pel Referèndum ha assegurat que no entendrien que el PSC es quedés fora de la reivindicació del referèndum, i ha remarcat que molts socialistes de diversos municipis estan permetent el Pacte Nacional pel Referèndum. "Hem pogut comprovar que hi ha regidors que han facilitat l'adhesió", ha assegurat el membre de la coordinadora del Pacte, Francesc Dalmases. Per la seva banda, el portaveu i exsocialista Joan Ignasi Elena ha recordat que la "majoria de votants" del PSC s'expressen a favor del referèndum.

El PP no donarà instruccions al territori

El president del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha defensat que el seu partit "no donarà cap instrucció" als seus regidors i representants al territori sobre com han d’actuar si el Govern tira endavant el referèndum. Albiol considera que tots els representants populars al territori ho tenen "molt clar i no necessiten que ningú els doni indicacions" sobre com han d'actuar en aquest tema, perquè tots aposten per "la convivència i la democràcia" i no per la "ruptura i la llibertat".

Cs defensa un pla alternatiu

Cs respecta les decisions internes que hagi pres el PSC i ha evitat fer-ne cap valoració directa, més enllà de recordar les "declaracions contradictòries" que de vegades s'han sentit entre la direcció del partit i les seves agrupacions locals. El diputat Jorge Soler ha subratllat, en canvi, la necessitat d'elaborar un pla alternatiu al referèndum sobiranista. Una estratègia que passa per unes eleccions i un "nou projecte per a tots els catalans". "Hi ha dos projectes alternatius sobre la taula, un d'encapçalat per Junqueras i un altre per Arrimadas", ha insistit.

CSQP vol concreció per part del Govern

El portaveu adjunt de CSQP, Albano Dante Fachin, s'ha negat a "passar la pilota" a les agrupacions locals de la seva o altres formacions polítiques quan el Govern "encara no ha dit ni quina és la proposta concreta ni la data". "Pensar què haurien de fer els ajuntaments quan encara no sabem ni què vol fer el Govern és avançar moltes pantalles", ha reflexionat des de la sala de premsa del Parlament.

La CUP veu "normal" que, com a mínim, no es bloquegi la consulta

Si el PSC accepta que hi hagi regidors del partit que no bloquegin les urnes el proper mes de setembre no serà, segons la CUP, per voluntat de la seva executiva, sinó perquè hi ha una part de la militància "que no és hostil al referèndum". "Des de fa mesos, hi ha regidors del PSC que als plens s'estan sumant al Pacte pel Referèndum", ha recordat en roda de premsa el diputat cupaire Albert Botran.

La CUP "celebra", però, que els socialistes es mostrin pragmàtics. "Ens sembla el més normal del món que, com a mínim, no es posin impediments", ha opinat. Els anticapitalistes han demanat al PSC que ara faci un pas endavant i impulsi una campanya "sincera" pel no a la independència.

stats