Política 25/05/2018

El PSC es posiciona a favor de la moció de censura contra Rajoy

Iceta fa una crida a "oferir una alternativa de progrés per a Espanya"

Ara
2 min
El PSC  es posiciona a favor de la moció de censura contra Rajoy

BarcelonaEl PSC s'ha posicionat clarament a favor de presentar una moció de censura contra el president espanyol, Mariano Rajoy, després que ahir es fes pública la sentència del cas Gürtel que acredita la caixa B del PP. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha donat aquest divendres tot el seu suport al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i ha fet una crida a "oferir una alternativa de progrés per a Espanya". Aquest missatge arriba abans que es reuneixi la comissió executiva federal del PSOE, que ha de decidir si tira endavant la moció de censura per desbancar els populars de la Moncloa.

Els socialistes van guardar silenci ahir durant tot el dia, mentre estudiaven els possibles escenaris que s’obren amb la sentència. Qui sí que va moure fitxa va ser el líder d’Units Podem, Pablo Iglesias, que va posar damunt la taula la possibilitat que els socialistes presentin la moció per fer fora el president espanyol. Si ho fan, Iglesias va anunciar que tindrien el seu vot favorable. Els socialistes no hi van respondre, però van convocar per a avui una reunió extraordinària de l'executiva per valorar els possibles escenaris.

PSOE i Podem només assolirien la majoria al Congrés de Diputats amb els vots de Ciutadans o amb els dels partits independentistes catalans i nacionalistes bascos. El portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano, ja va revelar ahir que en cas que es presentés la moció hi donarien suport i ERC ha afirmat el mateix en diverses ocasions. És a dir, si Pedro Sánchez s’atrevís a proposar la seva candidatura per desbancar Rajoy i aconseguís convèncer el PNB, seria el nou president espanyol. Amb tot, el comitè federal socialista ja va votar una resolució en què descartaven sumar una majoria amb aquestes formacions.

L'altra opció que té Pedro Sánchez és anunciar que presentarà una moció de censura només si Ciutadans explicita que hi donarà suport. D’aquesta manera aconseguiria passar la pressió a Albert Rivera, que s’hauria de retratar i dir si vol continuar sostenint Rajoy al capdavant de l’executiu espanyol o si prefereix fer-lo fora. La relació entre el PSOE i Ciutadans passa per un dels pitjors moments, i els taronges ja han dit que no volen sumar majories amb Units Podem.

stats