DRET A DECIDIR
Política 14/01/2013

El PSC vincula dret a decidir a reforma federal de la Constitució

La proposta dels socialistes catalans aposta per un "sistema de sobiranies compartides" com la "millor fórmula de gestionar les interdependències existents en el món global", però no fa cap referència a Catalunya com a subjecte polític i jurídic. Fixa un termini màxim de dos anys per negociar la consulta amb Madrid

M.colomer
2 min
Navarro, a la reunió de l'executiva del PSC, aquest dilluns / EFE

BarcelonaLa proposta de resolució que el PSC ha posat damunt la taula perquè sigui debatuda al Parlament vincula el dret a decidir a una reforma federal de la Constitució. Si bé els socialistes catalans han carregat contra la proposta de CiU i ERC perquè pressuposa que el dret a decidir és sinònim d'estat propi, ara proposen un redactat que vincula directament el dret a decidir sobre les relacions Catalunya-Espanya a una reforma de la Constitució en sentit federal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El document, llargament debatut en l'executiva d'aquest dilluns, consta d'un preàmbul que constata el fracàs de l'actual sistema constitucional especialment des de la sentència del TC sobre l'Estatut que "aconsella renovar el pacte constitucional i estatutari". I inclou quatre punts, el primer dels quals manifesta el "convenciment que els ciutadans i ciutadanes de Catalunya hauran de decidir lliurement sobre qualsevol proposta de canvi substancial de les relacions Catalunya-Espanya, acordada entre les institucions catalanes i espanyoles, a través d'un referèndum en el qual es plantegi una pregunta clara a la qual s'hagi de respondre de forma inequívoca, acceptant o rebutjant el projecte sotmès a consulta".

Dos anys de termini

El segon dels punts fixa un termini de dos anys perquè el Govern negociï amb l'Estat les reformes legals necessàries per fer el referèndum "acordat en el marc de la legalitat", i que l'executiu català informi el Parlament cada quatre mesos del curs de les negociacions. El tercer punt insta a "impulsar la reforma de la Constitució per tal d'assolir un Estat federal" que "garanteixi el màxim autogovern" per a Catalunya, "asseguri un tracte fiscal just" i "reconegui la nostra identitat i cultura nacionals en el marc de l'estat espanyol i la Unió Europea", a més d'apostar per un "sistema de sobiranies compartides" com a "millor forma de gestionar les interdependències existents en el món global".

En tot el text, que insta a crear una comissió d'estudi per fer en el termini d'un any una proposta de reforma constitucional, no fa cap referència a Catalunya com a subjecte polític i jurídic, com sí que inclou la declaració de sobirania que defensen, amb més o menys matisos, CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP.

stats