Política 21/11/2014

Els socialistes sobiranistes donen el tret de sortida al seu nou partit

Asseguren que es concorreran a les eleccions i que ja tenen presència a uns 200 municipis

Sara González
2 min

BarcelonaEncara no tenen nom ni logo, però el nou partit dels socialistes sobiranistes comença ja a caminar. Tal i com va avançar l'ARA, Nova Esquerra Catalana -el partit que va crear el 2012 Ernest Maragall- i Moviment Catalunya, entitat de la qual en formen part exconsellers com Marina Geli, Montserrat Tura i Antoni Castells, han presentat aquest divendres la seva confluència en una nova formació que està disposada a concórrer a les eleccions, també en unes eventuals anticipades catalanes. "No ens fan por", han sentenciat, tot reivindicant que es disposen a omplir una cadira que el PSC ha deixat buida.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pere Almeda i Magda Casamitjana per part de NeCat i la regidora gironina Pia Bosch i l'exlíder del PSC a Barcelona Jordi Martí han estat els encarregats d'explicar que el nou partit que creen serà d'obediència estrictament catalana, defensarà que els catalans són sobirans per decidir el seu propi futur i posarà al mateix nivell la lluita pels drets socials i els drets nacionals. De fet, s'han mostrat partidaris, davant d'una falta de proposta de l'estat espanyol, d'una Catalunya que tingui un estat propi i de treballar per convèncer als que en el 9-N eren partidaris del sí-no."El socialisme s'ha d'enfrontar als dos abusos de poder que ara tenim per aconseguir la llibertat i la igualtat", ha sentenciat Martí.

Han precisat que, a hores d'ara, ja estan presents a 200 municipis d'arreu de Catalunya i que davant unes eventuals anticipades estudiaran possibles aliances, tot i que Almeda ja ha deixat clar que la vocació del nou partit és la de treballar per una alternativa d'esquerres. També han afegit que tot i que NeCat ja va fer una aliança amb ERC a les passades eleccions europees i que a hores d'ara hi ha una "complicitat absoluta" amb els republicans, això no pressuposa que en futurs comicis s'hagi de seguir el mateix patró amb el nou partit.

Casamitjana ha estès de nou la mà a Avancem, el moviment que lidera Joan Ignasi Elena, que es va aixecar de la taula de negociació fa ja unes setmanes i que consideren que s'hi ha d'acabar sumant. Entre altres coses, asseguren, perquè comparteixen una mateixa diagnosi i tradició però també perquè "ja es donen" les condicions que van exigir per se-hi. "Segueixen tenint la cadira que van deixar buida a la nostra taula", han assegurat.

Transició per deixar la militància

En quant als dirigents de Moviment Catalunya que encara tenen carnet del PSC, els impulsors de la nova formació han subratllat que tots deixaran de militar-hi i que ho faran en les pròximes setmanes, un període que el consideren de "transició" i que ha de ser "el màxim de breu possible" perquè especialment aquells que ocupen càrrecs institucionals resolguin la seva situació. La diputada Marina Geli, present entre el públic, ha tornat a assegurar, en acabar la presentació, que no té previst renunciar a l'escó si la legislatura continua.

L'eurodiputat Ernest Maragall, que també ha assistit a la presentació, ha celebrat el "gran pas" que s'ha fet amb la creació d'una formació que, ha dit, serà un "gran actiu" pel país i que permetrà la incorporació de "noms nous" al socialisme. De fet, sobre el futur lideratge del partit, Pia Bosch ha considerat que caldrà trobar un "equilibri" en el qual s'aprofiti "el capital polític" dels joves i dels que ja tenen una llarga trajectòria socialista.

stats