Política 03/09/2019

Les propostes del PSOE: lloguers més assequibles i llars d’infants gratuïtes

Les propostes del PSOE tenen un marcat to social en un intent de convèncer Podem. Sánchez ofereix una llei de l’eutanàsia i frenar els abusos del mercat de l’habitatge

Laia Forès
2 min
Lloguers més assequibles i llars d’infants gratuïtes

MadridDiàleg, sí. Referèndum, no

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pedro Sánchez proposa impulsar el diàleg entre el govern espanyol i la Generalitat de Catalunya per trobar una sortida al conflicte, però puntualitza que sempre dins del marc constitucional. El PSOE no preveu en cap cas un referèndum d’autodeterminació, una de les reivindicacions d’Unides Podem, si bé el partit lila ja va renunciar a reclamar-lo quan va posar damunt la taula les seves propostes el 20 d’agost.

Reforma laboral parcial

El PSOE proposa canvis en matèria laboral, però no preveu la derogació de la reforma que el PP va impulsar el 2012 i que demanava Unides Podem. Els socialistes proposen canvis parcials, entre els quals hi ha la modificació de les causes de l’acomiadament objectiu, un reclam del partit de Pablo Iglesias. En canvi, renuncien a fer que el conveni d’empresa tingui prioritat davant del conveni col·lectiu.

Pensions més justes

En pensions, el PSOE també vol fer marxa enrere en les reformes del PP. Promet eliminar definitivament l’anomenat factor de sostenibilitat -actualment ajornat fins al 2022-, que lliga la quantitat de la pensió a l’esperança de vida, i suprimir també la norma que limitava l’augment de les pensions a un 0,25% si la Seguretat Social té dèficit. A més, Pedro Sánchez es compromet a revaloritzar-les tenint en compte l’IPC real.

Una llei de l’eutanàsia

Pedro Sánchez vol impulsar una llei de l’eutanàsia, també reclamada per Unides Podem. En el document, el PSOE es compromet a oferir una resposta “a les demandes sostingudes de la societat actual en relació al final de la vida”. Per fer-ho, proposa aprovar una llei específica per regular l’eutanàsia i una altra de drets i garanties.

Lloguer

El PSOE proposa frenar els augments “abusius” del lloguer, tot i que no concreta amb quines mesures. El document no parla de limitar-ne el preu -una de les propostes d’Unides Podem-, però sí que parla de crear un índex de referència estatal i d’impulsar un gran parc de pisos de lloguer assequible. També proposa una llei que garanteixi el dret a l’habitatge reconegut per la Constitució, una altra reivindicació del partit lila.

Llars d’infants gratuïtes

Pel que fa a l’àmbit educatiu, els socialistes plantegen que l’educació sigui “universal i gratuïta” entre els 0 i els 3 anys, una de les demandes d’Unides Podem. També es comprometen a “impedir la segregació educativa per raó de sexe” a les escoles concertades. Sobre Igualtat, els socialistes proposen modificar “les traves actuals que dificulten la no simultaneïtat” dels permisos de maternitat i paternitat.

Vehicles que no contaminin

La lluita contra el canvi climàtic és una de les prioritats de Pedro Sánchez. D’entrada, els socialistes volen impulsar una declaració d’emergència climàtica, tal com li havia demanat el partit lila, i posar en marxa mesures concretes, com ara eliminar les emissions de gasos contaminants dels vehicles a partir del 2040. A partir d’aquell any només haurien de circular vehicles elèctrics.

Una tributació més justa

En el document no s’inclou l’impost a la banca, però es proposen altres mesures encaminades a una fiscalitat més justa: que les grans empreses hagin de pagar almenys el 15% en l’impost de societats i la taxa als serveis digitals, la coneguda com a taxa Google. El govern del PSOE no la va poder posar en marxa en l’anterior legislatura.

stats