Política 03/09/2019

Sánchez torna a oferir alts càrrecs fora dels ministeris a Podem i tanca la porta al referèndum de Catalunya

El PSOE proposa crear una oficina vinculada a Hisenda per controlar el compliment del programa

G. A. / R.p.c.
3 min
Pedro Sánchez presenta el programa de govern

Madrid / BarcelonaEl referèndum d'autodeterminació a Catalunya "no té cabuda" en el marc constitucional, segons explicita el nou programa que ha presentat aquest migdia Pedro Sánchez en un acte amb militants i simpatitzants a Madrid, amb 370 mesures que recullen algunes propostes d'Unides Podem i de la societat civil, per tal d'aconseguir el suport del partit lila a la segona sessió d'investidura, que s'ha de convocar abans del 23 de setembre. Si no obté aquesta garantia que la investidura tirarà endavant, Sánchez ni tan sols s'exposarà a la votació, segons ha confirmat ell mateix. Dimecres, ha anunciat Sánchez, tindrà lloc una reunió entre els dos equips negociadors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al punt 350 de la 'Proposta oberta per un programa comú progressista', dins l'apartat del model territorial, el document defensa "un Estat de les autonomies fort i cohesionat". "Millorarem la col·laboració institucional amb totes les comunitats autònomes i abordarem el conflicte de convivència a Catalunya impulsant el diàleg entre catalans i també entre el govern d'Espanya i la Generalitat de Catalunya, sempre dins de la Constitució". Dins aquesta constitució, explicita el document, "no té cabuda un referèndum d'autodeterminació que el TC ha considerat contrari a la Constitució i que, des d'una perspectiva política, provoca el trencament de la societat". La millora del finançament apareix com una de les vies per millorar les relacions amb l'estat.

Durant el discurs amb el qual ha presentat el programa en un acte amb militants i simpatitzants a l'estació de Chamartín de Madrid, ha estès la mà a Podem per concretar la cooperació, però tancant la porta a una coalició que els d'Iglesias encara demanen. "Si no podem ser socis, no podem ser enemics, hem de ser aliats", ha dit Sánchez, que ha recuperat l'oferta de dirigir institucions públiques "no dependents dels ministeris" i una participació "activa" en l'elaboració i l'aplicació del programa, "excloent les polítiques d'estat". Sánchez, a més, s'ha compromès a garantir el compliment de l'acord amb tres mecanismes de control pel compliment de l'acord: comissions mixtes al Congrés i al Senat, la creació d'una oficina vinculada al ministeri d'Hisenda i obrir-se al control de la societat civil amb una fórmula de verificació que no ha concretat.

Aturar les "pujades abusives" dels preus del lloguer, universalitzar les escoles bressol públiques gratuïtes, habilitar zones de "baixes emissions" –com ara el projecte de Madrid Central de l'exalcaldessa Manuela Carmena– en ciutats de més de 50.000 habitants o imposar una tributació mínima del 15% a les grans empreses. Una llei que reguli l'eutanàsia i el combat a la precarietat laboral estan entre altres dels punts principals,.

Habitatge, tributs, eutanàsia i zones verdes

El PSOE, per convèncer Podem amb polítiques socials, ha optat per "impulsar una oferta d'habitatge de lloguer segur i estable a preus assequibles mobilitzant els pisos buits", segons el document publicat avui. A més, pel que fa a l'habitatge, els socialistes també fixen els ajuts als joves a l'hora d'emancipar-se com una de les seves prioritats.

Seguint amb l'estela de les polítiques socials i ecològiques que abanderen des d'Unides Podem, els de Pedro Sánchez perseguiran un model de fiscalitat verda i, van assegurar, "més justa", favorable a la transició ecològica de l'economia i la sostenibilitat mediambiental. Així, l'objectiu és reduir un 2% la càrrega que afecta les petites i mitjanes empreses (pimes) que facturin menys d'un milió d'euros anual.

Tot i que el projecte Madrid Central –impulsat per l'exalcaldessa Manuela Carmena– ha estat erosionat amb l'entrada del Partit Popular al consistori madrileny, els socialistes consideren una "obligació legal" desenvolupar espais similars. És per aquest motiu que es comprometen a aplicar fórmules similars a les 145 ciutats de més de 50.000 habitants que hi ha a l'Estat per "evitar qualsevol pas enrere en les restriccions de trànsit". "Ningú no pararà Madrid Central", va advertir Sánchez en el seu discurs d'investidura, el passat mes de juliol.

Una de les mesures estrella del programa és l'impuls d'una "xarxa de recursos integrada, pública i gratuïta" de llars d'infants de 0 a 3 anys, i l'equiparació dels permisos de paternitat i maternitat i la seva extensió a 16 setmanes amb el 100% de la retribució garantida. Totes aquestes mesures serviran per, expliquen, garantir la "igualtat d'oportunitats entre homes i dones".

Derogació de la 'llei mordassa'

En l'àmbit de la seguretat, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha explicat en una entrevista a Onda Cero que el desig del govern socialista és derogar la llei de seguretat ciutadana, coneguda també com a "llei mordassa" i crear-ne una de nova. Sobre la reforma s'ha limitat a concretar que no pretén "buscar solucions fàcils" ni limitar-se a augmentar la seguretat en detriment de les llibertats dels ciutadans, ja que això seria "una mostra de debilitat" del país. En tot cas, ha assegurat que aquesta proposta no és una picada d'ullet a Podem, tot i que ha augurat un govern socialista liderat per Sánchez abans del 23 de novembre.

Ara caldrà veure quina és la resposta dels de Pablo Iglesias, que, de moment, han tancat la porta a qualsevol document si no inclou l'opció d'entrar al govern.

Programa del PSOE per seduir Podem
stats