CRÒNICA
Política 09/12/2015

El dia que un militant de Batasuna va abraçar Madina

El rival de Sánchez a les primàries del PSOE participa en una conversa de la revista 'Mongolia' i confessa que hauria volgut "ser un ciutadà de la Barcelona del 92"

Ferran Casas
2 min
Darío Adanti, Eduardo Madina i Pere Rusiñol a la conversa de la revista 'Mongolia' / ARA

MadridLa crisi dels mitjans de comunicació convencionals i el tancament d'alguns ha fet que molts periodistes s'espavilin i n'obrin de petits, ja sigui en format digital o en suport paper. Un dels casos més reeixits és la revista satírica mensual 'Mongolia', amb una part seriosa, l'anomenat 'Reality news', que és implacable amb els poders mediàtics i econòmics. Aquests dies fan un cicle de converses al teatre Luchana de Madrid amb diversos protagonistes de la campanya. No hi van els caps de llista ni gaires mitjans n'estan pendents i això fa que els protagonistes parlin amb més sinceritat. Fa uns dies hi va passar el fundador de Podem Juan Carlos Monedero i la polèmica va saltar quan va insinuar que Albert Rivera consumia drogues.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dimecres ha estat el torn d'Eduardo Madina, número 7 a la llista del PSOE per Madrid, i han fet broma sobre la seva derrota contra Pedro Sánchez a les primàries per la secretaria general o les magres expectatives que els dóna el CIS. Si fos certa la darrera enquesta, només obtindrien cinc escons per Madrid, i Madina es quedaria fora del Congrés. Madina ha parlat del PSOE ("no crec que el partit s'hagi tornat de dretes"), de Podem, d'Euskadi i de Catalunya. El diputat socialista ha explicat que, malgrat tot el que es va dir abans i després, en cap moment va tenir la sensació que l'establishment i la monarquia haguessin posat "pals a les rodes" a la seva victòria pel seu esquerranisme. "No vaig tenir la sensació de fer trontollar el règim, sí que per guanyar havia de demanar perdó a segons qui", ha indicat sense anar més lluny abans d'admetre que ell és republicà però que no és una prioritat fer un referèndum estatal només sobre aquest tema.

Madina, de l'ala més federalista del partit i que tenia el suport de molts dirigents joves del PSC, ha abordat el tema de les identitats diverses, de Catalunya i del País Basc. Ara, ha explicat, les tornes han canviat i mentre la societat basca es va cohesionant després d'anys de terrorisme, la catalana es fractura. N'ha posat un exemple: "En una visita a Oñati (Guipúscoa) amb el meu fill em va venir un senyor, se'm va presentar com a militant d'HB i em va demanar si em podia abraçar. Li vaig dir que sí i em va demanar que donés les gràcies a Zapatero per tot el que va fer per la pau a Euskadi", ha explicat. Ha demanat que Arnaldo Otegi, líder de l'esquerra abertzale, surti de la presó per seguir amb la normalització política.

Una situació diferent es viu a Catalunya, segons ell, i la viu "amb un dolor íntim". "Prou de pàtries en combat i exàmens d'identitats", ha clamat abans d'explicar que "sempre havia volgut ser un socialista català perquè sabien articular esquerra i pluralitat". "Jo volia ser un ciutadà de la Barcelona del 92", deia. Ha defensat la pedagogia del plurilingüisme.

"Estic content que el PSOE no es vulgui assemblar a Podem, ho trobo bé. Els respecto molt, més que a Albert Rivera, que té molt clar què diu però no sap de què parla", ha criticat.

stats