Política 14/07/2016

El PSOE rebutja negociar el document del PP i C's retreu a Rajoy que aspiri a una investidura "gratis"

El PP s'ofereix a pactar "millores" a les seves reformes però defensa el tronc del seu programa electoral

Acn
2 min
Rajoy va anar a la Zarzuela com a líder del PP, però va fer les declaracions al Palau de la Moncloa

MadridEl document que el PP va fer arribar aquest dimecres a la resta de formacions no ha obtingut, de moment, cap resposta positiva de cara a la investidura de Mariano Rajoy. Els populars asseguren que és una proposta "oberta" i aspiren a arrossegar C's al 'sí' per forçar el PSOE a fer una abstenció, però aquests dos destinataris prioritaris del document ja han descartat establir cap negociació basada en les propostes que incorpora.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat socialista Enrique Serrano, que va ser membre de l'equip negociador de Pedro Sánchez després del 20-D, ha descartat de manera taxativa que els socialistes estudiïn el document de cara a una possible entesa, i ha reiterat el 'no' a la investidura de Rajoy. C's, que ja té decidida l'abstenció (la va aprovar dimarts la seva executiva), tampoc veu en el document cap base per a un acord i fins i tot ha retret a Rajoy que aspiri a obtenir del PSOE una investidura "gratis".

Tan bon punt Rajoy va tancar aquest dimecres amb Sánchez la seva ronda de contactes, els populars van fer arribar a la resta de partits un document que –segons havien anunciat– havia de recollir aquelles qüestions que estaven disposats a negociar, però que finalment va adoptar forma de programa d'un hipotètic govern que recollia bàsicament el seu programa electoral.

La vicesecretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha assegurat aquest dijous que és un document obert a la discussió i a la negociació, i fins i tot s'ha ofert a "millorar" alguns aspectes de la reforma laboral, però ha deixat clar que els populars tenen intenció de mantenir el tronc de les reformes que han fet fins ara.

Amb aquesta premissa, i malgrat que Mariano Rajoy ja va fixar dimecres dues dates clau a l'imaginari de les negociacions –3 d'agost, primera votació d'investidura, i 27 de novembre, possibles terceres eleccions–, els socialistes mantenen que ells són "l'alternativa" i que Rajoy ha de buscar suports entre els seus "aliats potencials" de la dreta.

Serrano, figura pròxima a Pedro Sánchez, ha assegurat que la posició del PSOE no depèn en absolut del document del PP, que per altra banda demostra –segons ha afirmat aquest dijous a San Lorenzo del Escorial– la intenció del PP de perseverar en les polítiques que Mariano Rajoy ha desplegat aquesta legislatura.

El contingut del document fins i tot ha provocat aquest dijous la queixa del líder de C's, partidari d'un entesa entre PSOE i PP per poder formar govern. A una entrevista a Onda Cero, Rivera ha retret a Rajoy que per ara el PP "no ha ofert res" al PSOE, i li ha recordat que no pot demanar que els socialistes l'investeixin "gratis".

stats