Política 16/06/2020

El Parlament aprova reclamar a Pujol que torni els diners presumptament defraudats a Hisenda

També valida les compareixences de Montilla per Enagás, Mas pel cas Palau i Bosch pels assetjaments

Anna Mascaró
3 min
Pla general del ple del Parlament mig buit pel coronavirus

BarcelonaEl Parlament ha aprovat aquest dimarts una proposta de resolució de Ciutadans per exigir a l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol que torni els 885.000 euros que presumptament va defraudar a Hisenda en un exercici fiscal ja prescrit. La intenció de la iniciativa és que la cambra, a través del seu president, Roger Torrent, plantegi al president que liquidi "voluntàriament" aquest deute, ja que a l'estar prescrit l'Agència Tributària no li pot requerir. "Encara que el deute hagi prescrit, existeix", ha lamentat el president del grup parlamentari de Cs, Carlos Carrizosa, en una roda de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tots els grups han votat a favor de la proposta de resolució, tot i que JxCat s'ha posicionat en contra del punt que insta el Govern a adoptar "totes les mesures necessàries en matèria de transparència" per "exigir a tots els expresidents la presentació i publicació de les seves declaracions, béns i activitats a l'inici i al final de cada legislatura". "Entenem que aquest punt és una manera més de qüestionar el tema de les oficines dels expresidents de la Generalitat", ha argumentat el diputat Marc Solsona. Al seu torn, el diputat d'ERC José Rodríguez s'ha preguntat si "les informacions que vinculen Felipe González amb els GAL es podran debatre al Congrés".

El Parlament cita Mas, Bosch i Montilla

La iniciativa s'ha votat a la comissió d'Afers Institucionals (CAI), en una sessió en què s'han tractat diverses sol·licituds de compareixença. La cambra citarà en seu parlamentària els expresidents de la Generalitat José Montilla i Artur Mas, així com l'exconseller d'Acció Exterior Alfred Bosch. La primera compareixença, arran del fitxatge del socialista per a l'empresa energètica de l'Íbex-35 Enagás, s'ha aprovat per unanimitat. A finals de maig, l'expresident va defensar el fitxatge argumentant que li permetrà "continuar amb el compromís amb Catalunya i Espanya".

La compareixença de Mas, en canvi, que hauria de donar resposta a les preguntes dels parlamentaris sobre la sentència del cas Palau, ha rebut el suport de tots els grups excepte JxCat, que s'ha abstingut. Pel que fa a Bosch, tots els grups s'han mostrat partidaris que doni explicacions a la cambra sobre el presumpte cas d'assetjament sexual per part del seu cap de gabinet, destapat per aquest diari, que va provocar la seva dimissió.

No ha prosperat, en canvi, el requeriment de compareixença de Laura Borràs, després que la Sindicatura de Comptes certifiqués a principis de maig que la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), que dirigia l'ara portaveu de JxCat al Congrés, va fraccionar una sèrie de contractes. "Borràs és un altre intent de voler-se embolicar amb l'estelada per no rendir comptes de suposades corrupteles", ha etzibat la diputada taronja Sònia Sierra. JxCat i ERC han votat en contra de la compareixença mentre la CUP i els comuns s'han abstingut, tots ells argumentant que ja donaran suport a demanar que comparegui a la comissió de cultura amb el mateix objectiu.

Cs intentarà que la cambra condemni els textos de Torra

De cara al ple que arrenca dimecres, Carrizosa ha explicat que han presentat una esmena a una moció d'ERC sobre el racisme amb la intenció que el ple condemni els textos del president de la Generalitat, Quim Torra, "qualificats de racistes pels tres principals partits europeus". "El Parlament, quan fa una censura i una condemna a les actituds racistes, no pot deixar d'incloure aquells textos" publicats abans de l'arribada de Torra a la Generalitat, ha subratllat. El partit taronja també reclamarà la compareixença del conseller d'Interior, Miquel Buch, perquè doni explicacions sobre l'agressió racista per part d'un grup de Mossos d'Esquadra al Bages.

stats