Política 14/03/2017

El Parlament aprovarà els pressupostos la setmana que ve reforçant el referèndum

El PSC reclama a la mesa que reconsideri l'admissió a tràmit de les esmenes que parlen de la consulta

Aleix Moldes / Núria Orriols
2 min
El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, entrega els pressupostos a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

BarcelonaGairebé quatre mesos després que iniciessin el tràmit parlamentari, els pressupostos del 2017 s'aprovaran la setmana que ve al ple amb els vots de JxSí i la CUP. La junta de portaveus ha situat el debat dels comptes i també el de la llei d'acompanyament en el proper plenari, que s'iniciarà dimarts que ve. Catalunya viu amb pressupostos prorrogats des de l'1 de gener del 2016, i no s'aprova un projecte d'aquestes característiques a la cambra de del març del 2015, ara fa dos anys. A més, en els propers pressupostos es farà evident el compromís del Govern amb el referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dimarts, la mesa ha admès a tràmit les esmenes sobre el referèndum que tant JxSí com CSQP han presentat després de conèixer el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries. Són dues esmenes calcades en el redactat, però divergents en el fons. JxSí pretén reforçar la presència del referèndum pactat, complementària a la via unilateral, i per això presenta una esmena d'addició a la disposició addicional 31, que manté el redactat original. En canvi, CSQP vol suprimir la redacció original i centrar-se exclusivament en la via pactada.

Els representants de C's i PSC a la mesa han votat en contra de la tramitació d'aquestes esmenes. De fet, els socialistes ja han anunciat que presentaran una petició de reconsideració a la mesa, ja que les esmenes no s'adeqüen al dictamen del CGE, que veu inconstitucional que els pressupostos parlin d'un referèndum, ja que la Generalitat no té competències per convocar-lo.

Sigui com sigui, la mesa rebutjarà la reconsideració, i les esmenes sobre el referèndum es votaran durant el debat dels pressupostos. La via del "referèndum o referèndum" (inconstitucional, segons el CGE) quedarà avalada per JxSí i la CUP. En canvi, la via pactada quedarà probablement fora dels comptes perquè JxSí i CSQP no han arribat a un acord. La CUP, en roda de premsa aquesta tarda, ja ha anunciat que votaria en contra de l'esmena de Junts pel Sí, tot i que no ha tancat la porta a abstenir-se.

La doble via de Junts pel Sí

El portaveu adjunt de JxSí, Roger Torrent, ha defensat en roda de premsa la "doble via" per fer el referèndum (la pactada i la unilateral) i ha instat Catalunya Sí que es Pot a assumir una esmena que consideren "assumible" pels partidaris del dret a decidir. Així, ha demanat als de Lluís Rabell que votin a favor de la seva esmena perquè és la manera, segons Junts pel Sí, de repetir les majories que es van produir en el debat de política general: fins a 83 diputats van donar suport a resolucions que feien esment del referèndum.

En relació al compliment del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, Torrent s'ha mostrat convençut que la via de Junts pel Sí el compleix. Malgrat que finalment només s'acabi aprovant l'esmena de la CUP (sobre el referèndum unilateral), JxSí creu que no entra en contradicció amb el dictamen perquè l'esmena cupaire és prèvia a la decisió del Consell i va ser rebutjada ja en comissió. En aquell moment, ha dit Torrent, ningú va plantejar que no es pogués votar.

stats