AUSTERITAT AL PARLAMENT
Política 21/01/2011

El Parlament reduirà el pressupost en 6 milions i en retornarà a la Generalitat 6 més que havia estalviat

La mesa del Parlament ha aprovat avui el seu pla d'austeritat, que permetrà que el seu pressupost es redueixi en un 9,5% el 2011. També retornaran a la Generalitat 6 milions que havien estalviat per començar les obres de l'edifici adjunt, que es paralitzen. També reduirà a la meitat la flota de cotxes oficials.

Marc Colomer
2 min

BarcelonaPer començar, el Parlament entregarà un xec per valor de 6 milions d'euros al president de la Generalitat. Són diners que la institució havia estalviat per a iniciar les obres d'un edifici annex on s'hi projectava la possibilitat de fer un hemicicle nou. La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ja ha anunciat en roda de premsa, acompanyada pels vicepresidents i secretaris de la Mesa, que aquestes obres no es faran durant aquesta legislatura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La mesa del Parlament ha aprovat per unanimitat aquest matí el pla d'austeritat, com s'havia compromès De Gispert. La presidenta ha explicat que la retallada era "una exigència moral dels representants del poble de Catalunya". A més dels 6 milions que retornaran al Govern, el pressupost del 2011 es reduirà en uns altres 6 milions, un 9,5% del pressupost de 65,5 milions del 2010. Respecte del pressupost del 2008, el pressupost del 2011 serà un 21% inferior.

El nou pressupost del Parlament inclou la reducció d'entre el 5 i el 15% del sou de funcionaris i diputats, que es va aprovar el juny passat. També proposen la reducció, aquesta legislatura, del 10% de la plantilla, que ara entre funcionaris, eventuals i laborals és de 257 persones. Una quinzena d'ells són treballadors que compliran l'edat legal de jubilació i a qui no se'ls donarà possibilitat d'allargar la vida laboral. Tampoc es proveiran les places ara vacants ni les que quedin lliures després per jubilació. En total, el Parlament preveu estalviar aquest 2011 1,3 milions del capítol de personal. Pel que fa a la despesa corrent, la reducció és d'entre el 25 i el 40% de la despesa protocol·lària, de representació, desplaçaments i viatges.

En aquest sentit, es mantindrà la presència exterior a dos llocs "necessaris" pel Parlament com és la conferència de les regions europees amb assemblees legislatives (CALRE) i el COPREPA, la conferència de presidents autonòmics. També seguirà col·laborant amb les assemblees amb les que la cambra té convenis, com és el cas de Flandes i el Marroc, tot i que es prioritzarà el contacte per videoconferència per reduir el nombre de viatges presencials. De Gispert ha explicat que pel que fa a la resta de viatges de relacions exteriors, el Parlament només atendrà de forma eventual les invitacions que es rebin d'altres cambres legislatives.

Menys cotxes oficials

Però una de les mesures que més visibilitat tindrà, malgrat que l'estalvi que comporta és relatiu, és la reducció de la flota de cotxes oficials. Així, quan acabi el contracte de renting, d'aquí a un any i mig, el Parlament passarà de tenir 16 a 8 cotxes. De la Mesa, només tindran cotxe i xofer la presidenta i les dues vicepresidències, que només en faran us institucional, i hi haurà cinc cotxes més (dos de propietat) per a incidències del Parlament i representació institucional de les secretaries, que no en tindran un d'atribuït. A més, quan caduqui el contracte de renting, s'eliminaran els cotxes que ara tenen assignats els presidents de grup parlamentari, que, si volen cotxe oficial, hauran de contractar-se'l amb càrrec al grup.

De Gispert calcula que les variacions en el parc mòbil suposarà un estalvi d'uns 500.000 euros al llarg de la legislatura. A més, ha anunciat que la pròxima flota serà de cotxes fabricats a Catalunya i d'una gama inferior a l'actual, per reduir la despesa a la meitat.

stats