Política 19/06/2019

El Parlament celebrarà l'1 de juliol un ple només amb dones que aprovaran una agenda política feminista

Els grups treballaran una declaració de consens amb el Consell Nacional de les Dones de Catalunya

Ot Serra
2 min
Imatge de l'hemicicle del Parlament

BarcelonaEl Parlament de Catalunya celebrarà l'1 de juliol a les 17 hores el Parlament de les Dones, un ple integrat només per dones en què es debatrà i aprovarà una declaració que posi les bases d'una agenda política feminista. Es tracta d'una sessió de caràcter simbòlic perquè el que s'hi acordi no serà vinculant, però és un exercici que vol destacar la feina de les dones i que vol establir un precedent en el repartiment de rols també dins els grups parlamentaris. "Serà una fotografia històrica", han explicat fonts de la presidència de la cambra, que ha impulsat aquesta iniciativa conjuntament amb el Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC). L'hemicicle estarà formant per les 60 diputades que hi ha actualment i completaran els escons restants 75 dones representants d'entitats de la societat civil seleccionades pel CNDC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president del Parlament, Roger Torrent, deixarà lliure el seu espai a l'hemicicle i dirigirà la sessió Adriana Delgado, secretària quarta de la mesa, que farà de presidenta del ple. La resta de la mesa l'ocuparan diputades dels diferents grups parlamentaris. A la sessió s'exposaran els documents treballats per consens en sis grups de treball que hauran abordat aquestes últimes setmanes diversos temes: els drets humans de les dones, el dret a l'educació i la cultura, els drets laborals i econòmics, el dret a la participació social i política, la salut i els drets sexuals i reproductius i el dret de les dones i les nenes a viure lliures de violències masclistes. Són sis punts que beuen de la IV Conferència Mundial sobre les Dones de Pequín, que va instaurar una sèrie de reptes per millorar la vida de les dones en uns quants àmbits.

Voluntat de continuïtat

Que la iniciativa es tradueixi en un ple puntual i en resolucions aprovades per consens pot rebaixar la profunditat del debat, però l'objectiu dels impulsors és que serveixi d'"aproximació als temes" i que tingui continuïtat. Així, es pretén que els grups parlamentaris puguin assumir noves formes de treball i d'organització interna, a més que les qüestions que s'acordin al ple poden acabar desembocant en una sessió monogràfica posterior. Tampoc es descarta que fórmules semblants, amb plens formats únicament per dones o que les propostes que es treballin en els grups les coordinin només dones, es pugui repetir periòdicament.

stats