Política 28/02/2018

La mesa del Parlament admet les esmenes de la CUP que refermen la declaració d'independència

Els cupaires van presentar ahir les seves propostes perquè JxCat i ERC es pronunciïn sobre la DUI

Núria Orriols / Ot Serra
4 min
La mesa del Parlament decideix el migdia si tramita les esmenes de la CUP que refermen la declaració d'independència

BarcelonaLa mesa del Parlament ha admès totes les esmenes de la CUP a la proposta de resolució per reconèixer el president Carles Puigdemont, entre les quals n'hi ha una que referma la declaració d'independència del 27 d'octubre. També ha donat curs a la tramitació de la resta de propostes de modificació dels altres grups parlamentaris. En un primer moment s'havia delegat al president del Parlament, Roger Torrent, la capacitat d'admetre-les per al ple de demà a les 10.00 h, però vist el contingut de les esmenes de la CUP s'ha decidit convocar una mesa extraordinària.

Segons fonts parlamentàries, en la reunió, que ha durat més d'una hora, els lletrats han advertit que aquestes esmenes contravenen les resolucions del Tribunal Constitucional i l'article 155, però la majoria independentista ha decidit tirar-les endavant. Els membres de la mesa del PSC i Ciutadans hi han votat en contra i han anunciat que demanaran la reconsideració de la tramitació.

Fonts de la majoria independentista, a l'acabar la reunió, han defensat que no són un òrgan "censor" de les iniciatives parlamentàries i que han de garantir que tots els diputats es puguin expressar. A més, han recordat que no estan advertits directament pel Tribunal Constitucional.

Un ple amb interrupcions?

D'altra banda, l'oposició també ha avisat que les transaccions també s'han de revisar. "Això no ha passat mai", avisen fonts de la majoria independentista. Les transaccions són els textos que resulten de la negociació entre els grups parlamentaris, després de la presentació d'esmenes i les resolucions. Es poden presentar fins a l'inici del ple i normalment són fruit d'un acord entre els partits. L'oposició -Ciutadans i PSC- ha demanat que aquests textos es revisin abans que es votin a l'hemicicle per si contravenen les resolucions del Tribunal Constitucional.

És per això que fonts parlamentàries auguren que el ple començarà però que hi haurà peticions de l'oposició perquè s'aturi i es reuneixi la mesa del Parlament.

Petició de reconsideració dels socialistes

Els socialistes han presentat aquest dimecres a la tarda una petició de reconsideració a la mesa perquè inadmeti les esmenes de la CUP que parlen del "restabliment de la República" i de la no intervenció de l'estat espanyol; les que refermen la declaració d'independència i el referèndum de l'1 d'octubre; i les que demanen que es comenci a implementar la república.

En l'escrit argumenten que tenen l'objectiu de tornar a declarar la independència al Parlament de Catalunya i, per tant, contrari als principis constitucionals i estatutaris. "Hauria de resultar força clar, i creiem que també hauria de ser-ho per la mesa, que la pretensió de reiterar una il·legítima declaració unilateral d'independència, de pretendre "restablir" un inexistent estat català independent, i de consumar, en suma, la secessió intentada en el passat més d'octubre, suposa una contradicció a dret i una inconstitucionalitat palmària i evident", afirma el PSC en el seu document. Afegeixen que la iniciativa pretén donar continuïtat a les resolucions independentistes, al referèndum i la DUI de la passada legislatura que el Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucionals i que han sigut objecte de querelles per part de la Fiscalia.

Alhora, el PSC també demana que no es tramiti l'esmena de JxCat a la resolució dels comuns que diu que el Parlament no pot ser substituït per "altres organismes estatals". El grup socialista entén que així s'obre la porta a que pugui ser substituït per òrgans no estatals, de manera que seria contrari -opinen- al dret de participació política dels diputats que recull la Constitució i al mateix Estatut.

Finalment, els socialistes també demanen als serveis jurídics que es pronuncïin sobre la constitucionalitat de les esmenes. Els lletrats, en la reunió de la mesa, ja han advertit que les iniciatives podien contravenir les resolucions del Tribunal Constitucional.

La CUP critica la poca contundència de la resolució de JxCat

El cap de files de la CUP, Carles Riera, ja ha avisat aquest matí en una entrevista a Catalunya Ràdio que els cupaires només donaran suport a un candidat que es comprometi amb la República i ha criticat que la resolució de JxCat -negociada amb ERC- és poc contundent i no fa referència ni a la declaració d'independència ni al referèndum de l'1-O.

Els anticapitalistes van entrar ahir a registre diverses esmenes, entre les quals aquesta: "El Parlament es referma i reitera la declaració d'independència i la proclamació de Catalunya com un estat independent en forma de república, que foren votades i aprovades el 27 d'octubre del 2017". A més, constaten que el Parlament representa la "voluntat" expressada a les eleccions del 21 de desembre però també la del referèndum de l'1 d'octubre. En una altra esmena d'addició planteja que la DUI va restar en el terreny "simbòlic" per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Fonts jurídiques expliquen que les propostes dels anticapitalistes contradiuen les resolucions del Tribunal Constitucional i no es poden tramitar amb l'aplicació de l'article 155. Altres fonts parlamentàries, però, argumenten que es poden tramitar i sotmetre-les al ple. En cas de votació a l'hemicicle podria tenir conseqüències per als processats que estan en llibertat condicional, perquè podrien interpretar que es tracta de "reiteració delictiva".

De fet, la resolució que va presentar JxCat està revisada tant pels advocats d'ERC com pels de la llista del president. El text es limita a denunciar l'aplicació de l'article 155, a constatar la destitució "il·legal" de tots els membres del Govern i a posar de manifest que Puigdemont era el president abans de les eleccions i ara té la majoria per tornar a ser elegit un cop la ciutadania s'ha pronunciat a les urnes. No fa referència al referèndum de l'1 d'octubre i tampoc a la declaració d'independència del 27 d'octubre, tal com reclama la CUP.

Més esmenes

A banda de la proposta de resolució sobre Puigdemont, el ple de demà també debatrà, perquè comenci a córrer el rellotge cap a noves eleccions, els textos del PSC i de Ciutadans per desbloquejar la investidura i un altre text dels comuns per garantir la immersió lingüística i l'aixecament de l'article 155. Els partits han presentat diverses esmenes a aquests textos.

Els comuns demanen als socialistes que introdueixin al seu text que la "normalització democràtica" també ha d'implicar l'aixecament del 155.

stats