Política 22/06/2016

El PSOE es querellarà contra De Alfonso per dir que el PSC va filtrar la conversa amb Fernández Diaz

Sánchez urgeix Rajoy a cessar Fernández Díaz si no vol ser "responsable de la conducta del ministre". Iglesias lamenta que els grans diaris espanyols no recullin l'escàndol en portada i Rivera alerta que "és impropi d'un estat de dret". Tots demanen la seva dimissió

D.s.u. / Ara
4 min
Els líders de Podem, Pablo Iglesias, i del PSOE, Pedro Sánchez, en una imatge recent.

Albacete / BarcelonaEl candidat del PSOE a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres, en una entrevista a Onda Cero, que el seu partit es querellarà contra Daniel De Alfonso per haver insinuat que el PSC està darrere de la la filtració d'una conversa en què conspirava amb el cap de l'Oficina Antifau de Catalunya per trobar draps bruts d'ERC i CDC a les portes del 9-N. Abans, el líder socialista havia reclamat relamat el cessament "immediat" de ministre d'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"En qualsevol democràcia avançada hauria de presentar la seva dimissió avui, però com que no ho ha fet, el president del govern en funcions l'hauria de cessar immediatament", ha dit Sánchez, en una compareixença institucional a Toledo, en què ha avisat Mariano Rajoy que "si no ho fa es fara a si mateix responsable de la conducta del ministre de l'Interior"

Sánchez ha descartat que hi hagi cap possibilitat que el president en funcions, que ja ha expressat el seu suport al ministre, actuï de la manera que li reclama i ha avançat que l'únic que es pot esperar d'ell és un missatge:"Sigues fort, Jorge", en referència a l'SMS del mateix contingut que va enviar a l'extresorer del PP Luis Bárcenas quan va ser implicat en un cas de cor. Al míting del vespre, Albacete, Sánchez ha encunyat una frase que promet convertir-se en un fix dels mítings que queden: ha dit a Rajoy que les tres paraules que vol sentir no són “Jorge sigues fort, sinó Jorge estàs cessat”.

En el mateix acte, Sánchez ha recordat que els treballadors de Televisió Espanyola han denunciat una "apagada informativa" sobre l'afer, i ha demanat un aplaudiment pels periodistes de la radiotelevisió pública.

Igesias: "És una de les coses més greus que han passat en aquest país"

Per la seva banda, i entrevistat a Televisió Espanyola, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha lamentat que a les portades de la premsa espanyola "no aparegui l'afer del ministre de l'Interior". El líder de Podem ha afegit que, "amb la situació que tenim, el ministre de l'Interior ha de dimitir". Iglesias responia a la pregunta de la notícia a la portada d''El Mundo' que informa que el Parlament de Veneçuela l'ha citat a declarar a Caracas en la investigació per presumpte finançament il·legal de Podem.

En una intervenció a RNE, Iglesias ha dit que es tracta "d'una de les coses més greus que han passat en aquest país" i que és un escàndol "prou greu com perquè hi hagi dimissions immediatament", si el ministre "hagués utilitzat l'aparell de l'Estat per investigar rivals polítics".

Sánchez: "Ha d'abandonar la vida política"

En una entrevista a la cadena Cope, el secretari general del PSOE i candidat dels socialistes a les eleccions del proper 26 de juny, Pedro Sánchez, també ha demanant la dimissió del ministre de l’interior. "Hauria d’abandonar la vida política d’aquest país. Ja ho hauria d’haver fet quan es va reunir amb Rodrigo Rato, perquè un ministre no es pot reunir amb un imputat i ara ja no té més justificació per seguir en el càrrec", ha sentenciat.

Sánchez ha defensat la independència dels jutges i de la policia i ha denunciat la "instrumentalització" de les institucions públiques per "perseguir adversari polítics". "Veure de quina manera es pot investigar un partit polític adversari em sembla un error", ha afegit, i ha assegurat que el seu partit mai ha utilitzat una administració pública per danyar un adversari polític.

Rivera: "És una conversa impròpia d'un estat de dret"

Albert Rivera, líder de Ciutadans, també ha demanat la dimissió de Fernández Díaz i De Alfonso: "Si les persones que estan en aquesta conversa són ells, han de dimitir", ha dit en una entrevista a Onda Cero. "Són converses impròpies d'un estat de dret", ha reblat, i ha reclamat que no s'utilitzin els recursos del poder amb finalitats partidistes: "Sembla que alguns han confós l'Estat amb el seu partit". El candidat de C's ha afegit que si es confirma la implicació de Rajoy serien "paraules majors".

En un esmorzar informatiu a Burgos, ha retret a Fernández Díaz que actuï com a Veneçuela, conspirant contra l'oposició.

Actuacions catalanes al Congrés i al Parlament Europeu

Així mateix, el cap de llista de CDC, Francesc Homs, ha anunciat que el seu partit ja ha registrat junt a ERC una petició conjunta per tal que Rajoy i Fernández Díaz donin explicacions al Congrés. Tot i això, en la piulada en què ho ha explicat dubta que tinguin "coratge per compareixença":

Per altra banda, l'eurodiputat de CDC, Ramon Tremosa, també ha avançat que aquest dimecres sis eurodiputats catalans han adreçat una pregunta conjunta a la Comissió Europea. L'han signada ell mateix, els eurodiputats d'ERC-NECat, Josep Maria Terricabras i Ernest Maragall, el d'ICV, Ernest Urtasun, el del PSC, Javi López, i l'ex d'Unió, Francesc Gambús. En ella, pregunten si la Comissió és conscient del cas d'espionatge protagonitzat per Fernández Díaz i De Alfonso i si actuarà per "garantir els drets fonamentals" i "el funcionament de la llei", a l'Estat. Ho explica el mateix Tremosa en una piulada:

stats