PORTES GIRATÒRIES
Política 06/09/2016

Pesos pesants del PP critiquen el nomenament de Soria

El PP necessita esgotar tots els recursos que té a l’abast per prosperar en un segon intent d’investidura previsiblement a l’octubre, i les eleccions basques i gallegues del 25-S són a tocar

Ara
2 min
La portaveu del PP a Madrid, Esperanza Aguirre.

BarcelonaEl nomenament de l’exministre José Manuel Soria com a candidat espanyol a una de les 25 direccions executives del Banc Mundial ha aixecat polseguera fins i tot dins del PP. Alguns barons populars van criticar ahir no tant la decisió que sigui l’escollit per aspirar aquest càrrec sinó el fet que s’hagi anunciat just després de la investidura fallida de Mariano Rajoy. La notícia de la candidatura de l’exresponsable d’Indústria que va haver de plegar per aparèixer en els papers de Panamà per tenir comptes a l’estranger arriba en un moment complex: el PP necessita esgotar tots els recursos que té a l’abast per prosperar en un segon intent d’investidura previsiblement a l’octubre, i les eleccions basques i gallegues del 25-S són a tocar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Sens dubte, l’oportunitat és qüestionable”, va sentenciar la portaveu del PP a l’Ajuntament de Madrid, Esperanza Aguirre, que no veu, d’altra banda, cap motiu per desconfiar de la legalitat del nomenament. Més contundents van ser les paraules del president de la Xunta i del PP de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, que ha encaixat la notícia just la setmana que arrenca la campanya de les eleccions del 25 de setembre. Segons el dirigent gallec, el nomenament “no és fàcil d’entendre” i en l’actual context és “molt arriscat”. També la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, va carregar contra la designació de Soria: va arribar a dir que “no s’hauria d’haver produït” i que són els que han pres la decisió els que s’hauran d’encarregar d’explicar per què ho han volgut així. A les crítiques se suma el fet que l’adjunta al càrrec que ocuparà Soria és Beatriz de Guindos, la neboda del ministre d’Economia, Luis de Guindos, de qui l’oposició demana que comparegui aviat al Congrés.

Així doncs, de poc van servir les explicacions del govern en funcions, que argumenta que el nomenament de Soria es va produir en un concurs de caràcter “tècnic” entre funcionaris. Rajoy va assegurar que en el seu moment, quan es va veure esquitxat pels papers de Panamà, l’exministre ja va “marxar de la política, va deixar de ser diputat i va manifestar la seva intenció de no tornar a la política mai més”. Sigui com sigui, la tria ha donat munició a l’oposició. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va insistir en la necessitat d’afavorir un canvi de govern perquè quatre anys més de Rajoy “només poden portar més casos Soria”. El president d’Aragó, Javier Lambán, va titllar la decisió del PP “d’indecència absolutament insuperable”.

“620 euros al dia”

Al reguitzell de crítiques s’hi va sumar Podem, que va denunciar el “nepotisme” del PP per “premiar” Soria amb un sou “inconcebible” de “620 euros al dia”. El secretari d’Organització de la formació lila, Pablo Echenique, va advertir que és “contradictori” que el PP “s’ompli la boca amb la marca Espanya” i després enviï a institucions internacionals “aquest tipus de representants”. Ciutadans, que va votar a favor de la investidura de Rajoy la setmana passada, també va considerar “inacceptable” el nomenament.

stats