Política 13/11/2018

Puigdemont: "Només seria candidat a les europees com a número 2 d'Oriol Junqueras"

El líder de JxCat obre la porta també a situar Gabriel de 3, però la CUP ni s'ho planteja

Ara
5 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol  Junqueras, al Parlament

BarcelonaCarles Puigdemont ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio que no vol encapçalar cap llista a les eleccions europees del mes de maig, però ha obert la porta a una alternativa: "Només seria candidat com a número 2 d'Oriol Junqueras". El líder de JxCat ha assenyalat que el lideratge del president d'ERC és "indiscutible" i, malgrat que ha apuntat que no és una idea que hagi plantejat en ferm i que no pot "desenvolupar més", tampoc no ha descartat situar l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel –exiliada a Ginebra– com a número 3 després que l'ARA revelés que un sector de la formació defensa la seva candidatura. En una entrevista a SER Catalunya, però, Junqueras ha tornat a defensar les llistes separades perquè considera que és més "eficaç".

La CUP, en ple debat intern sobre la seva presència a les eleccions europees després que dissabte s'ajornés la decisió de fer llista al Parlament Europeu, ha deixat clar en una nota que "ni s'ha contemplat ni es contempla la participació en el sí d'una llistà unitària ni tenim constància de que existeixin propostes en aquest sentit". De fet, la CUP entén les declaracions de Puigdemont "en el marc d'una estratègia electoral dels partits independentistes hegemònics" que ni comparteixen ni en volen formar part.

L'ARA ja va explicar, però, els problemes perquè Puigdemont sigui eurodiputat. Segons la normativa, ha de recollir les credencials a Madrid, de manera que si trepitgés territori espanyol seria detingut i automàticament posat a disposició de la justícia. Per la seva banda, Junqueras podrà ser candidat si no és inhabilitat abans pel Tribunal Suprem. Preguntat sobre si aspira a tornar-se a presentar a la Generalitat, l'expresident ha assenyalat que el seu "compromís" és tornar a ser president si és un "pas indispensable per al manteniment de les posicions i porta a l'èxit a curt termini". Així, ha assegurat que no tornarà a presentar-se si l'escenari és que "s'ha culminat el procés que porta a una República".

Tanmateix, el seu grup parlamentari ha posat pressa al president del Parlament, Roger Torrent, perquè posi en marxa la comissió sobre la reforma del reglament i s'activi la fórmula per investir Puigdemont a distància. Un compromís que JxCat ha mantingut des que va començar la legislatura i que, de fet, Quim Torra ha reiterat en diverses ocasions.

El líder de JxCat ha expressat el seu objectiu de presentar candidatures unitàries, tant a Europa com a les eleccions municipals, en la línia del que defensa la Crida, el nou espai que busca aglutinar tot l'espectre independentista malgrat els recels d'ERC, la CUP i també del PDECat. "No ho sabem, si hi serà o no", ha anotat Puigdemont en relació a una llista conjunta per a les eleccions europees, un cop ERC ja va anunciar fa setmanes que Junqueras serà el seu cap de llista i, paral·lelament, manté converses amb EH Bildu per unir esforços, segons 'El Periódico'. Així, Puigdemont ha defensat bastir candidatures que responguin a la "lògica de l'excepcionalitat" que, al seu entendre, porta a abandonar el partidisme i atendre a la demanda ciutadana de "màxima unitat".

En la mateixa línia, Puigdemont ha reclamat també candidatures unitàries independentistes de cara a les eleccions municipals amb l'objectiu d'aconseguir que siguin les llistes més votades, una condició que porta a l'alcaldia en cas que no hi hagi una majoria absoluta alternativa. "A Barcelona és important que sigui així", ha subratllat el líder de JxCat, que no ha volgut avançar esdeveniments sobre les intencions a la capital catalana de l'espai polític que ell representa.

En l'entrevista, Puigdemont ha defensat que la raó de ser de la Crida respon a "l'esperit que la gent demana", i ha afirmat que no té cap voluntat d'escapçar la resta de partits de l'independentisme. L'oposició a integrar-s'hi és frontal des d'ERC, que rebutja el caràcter unitari que pretén dibuixar el moviment impulsat per Jordi Sànchez i l'expresident de la Generalitat. "Em sembla molt bé que l’independentisme sigui ampli i plural i que abasti també l’espai de dretes", diu Junqueras sobre la Crida. Tot i aquestes diferències, la relació entre Puigdemont i el president dels republicans s'està reconduint, i aquest dilluns el líder de JxCat li ha enviat una "abraçada fraternal", tal com ha manifestat en l'entrevista.

D'entrada, partidari d'esgotar la legislatura

Malgrat les discrepàncies entre socis, l'expresident de la Generalitat ha defensat "d'entrada" esgotar la legislatura i no convocar eleccions després de les sentències del Tribunal Suprem. Puigdemont sí que ha dit que "caldrà parlar-ne", i ha deixat clar que la legislatura haurà de continuar sí o sí en cas que la sentència sigui absolutòria per als líders del Procés. Abans, però, ha volgut deixar clar que és una "veritable vergonya" que se celebri aquest judici. "Soc el principal responsable de la decisió política. Si a mi no em volen jutjar perquè van retirar les euroordres, per què han de fer un judici a la gent que va ser nomenada per mi? Tenen més ganes de venjança que de justícia –ha expressat–. És un veritable escàndol per a Europa que hi hagi acusacions i presons provisionals per càrrecs que la justícia europea no veu", ha afegit.

Mentrestant, el mandat continua i, a l'exili, s'ha de posar en marxa el Consell per la República, que "no esperarà" a l'assoliment d'un milió de persones inscrites –tal com va afirmar fa uns dies que era necessari–. El líder de JxCat ha fet una crida a ser "prou forts perquè en aquest espai, en què es pot debatre amb llibertat i sense por, hi càpiga molta gent". L'expresident ha assenyalat que el Consell per la República està "interconnectat" amb el Fòrum Cívic i Social Constituent, el consell assessor del qual presideix Lluís Llach. Així, ha defensat un treball comú amb diferents potes com el Govern, la mobilització ciutadana i l'exili. "Al Parlament, debatre sobre el procés constituent és delicte", ha lamentat Puigdemont, que ha subratllat les limitacions que té la cambra catalana.

'No' rotund als pressupostos de Sánchez

D'altra banda, l'expresident de la Generalitat s'ha preguntat com és que el PSOE espera que l'independentisme aprovi els pressupostos de l'Estat. "No ha canviat res", ha afirmat Puigdemont, que ha recordat que el PDECat i ERC van oferir els seus vots a la moció de censura perquè Sánchez fos president. "Ara el que li toca és correspondre-hi", ha assenyalat el líder de JxCat, que s'ha queixat que s'exigeixin els seus vots per als pressupostos de l'Estat però no es considerin tan necessaris els comptes catalans.

Tanmateix, s'ha mostrat pessimista amb la interlocució amb Sánchez i ha assegurat que "no es donen les condicions per asseure's lleialment en una taula" per negociar. "Una part hi aniria emmanillada o amb risc de ser detinguda", ha denunciat el líder de JxCat, que ha assenyalat que "no és just que una de les parts hi vagi amb les mans lligades al darrere si iniciem una negociació des del respecte a les posicions de cadascú". En aquest sentit, Puigdemont ha criticat que "la recepta Sánchez s'assembla preocupantment a la recepta Rajoy" malgrat que hagin "canviat les paraules". "D'això ens queixem", ha apuntat, i ha considerat que el cap de l'executiu espanyol hauria d'instar la Fiscalia a retirar la querella per rebel·lió. "És el que hauria de fer si fos coherent amb el que diu que pensa, i és el que pensen tots els països d'Europa", ha anotat.

Puigdemont també s'ha referit a l'opinió de polítics europeus sobre el referèndum pactat, i ha assegurat que els seus interlocutors "es pregunten per què l'estat espanyol no organitza un referèndum". Malgrat que ha afirmat que no ha parlat amb primers ministres, els polítics amb qui ha dialogat defensen que la celebració d'una consulta vinculant és una "qüestió de voluntat política". "Dir que la Constitució no ho permet és una mica infantil", ha subratllat.

Crítiques de l'oposicióLes reaccions de l'oposició a una possible participació de Puigdemont a les europees no han merescut, de moment, cap paraula amable. El portaveu de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha qualificat de "vergonya i escandol que un fugat de la justícia pensi que pot aprofitar-se d'un càrrec públic per seguir sense respondre pels seus delictes davant dells jutges". De la seva banda, la portaveu a la cambra del PSC, Eva Granados, ha considerat que les declaracions de l'expresident a l'exili "tenen molt poc valor polític" i que el seu plantejament d'anar a les europees com a número dos d'Oriol Junqueras "constata una vegada més la lluita pel poder" dins del món independentista". "De vegades sembla que l'objectiu no és fer la República o la independència, si no veure qui té un vot més que l'altre", ha afegit. Des dels comuns, la portaveu Susanna Segovia ha reflexionat: "No deixa de cridar l'antenció el fet que Convergència, després el PDECat i després la Crida semblin tenir por a enfrontar-se sols a les urnes i necessitin anar sempre davant o darrere d'ERC".

stats