Rajoy, davant de Puigdemont: "La disgregació porta irrellevància i impotència"

El president de la Generalitat no es dóna per al·ludit i defensa que una Catalunya independent i Espanya podran tenir una col·laboració estreta

Ni 24 hores han fet falta. Un dia després de superar la qüestió de confiança i rebre l'aval del Parlament a la seva aposta per celebrar tant sí com no un referèndum a la tardor del 2017, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ja s'ha trobat amb el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy. Ha estat, però, una trobada curta, una breu salutació en el museu Serralves de Porto (Portugal), on tots dos han coincidit en la inauguració de l'exposició ' Joan Miró: materialitat i metamorfosi'.

Ha estat una breu salutació cordial, sense cap mena d'al·lusió a la situació política. Tanmateix, Rajoy s'ha reservat per al discurs que ha pronunciat davant de tots els assistents, entre els quals Puigdemont, després de fer un recorregut per l'exposició. El president de l'executiu en funcions ha advertit que " la disgregació només condueix a la irrellevància i a la impotència". Rajoy també ha aprofitat l'ocasió per referir-se a les estretes relacions entre Espanya i Portugal per assegurar que els dos països seguiran en aquesta línia.

Ara bé, s'ha sentit al·ludit el president de la Generalitat? En declaracions als mitjans de comunicació, Puigdemont ha deixat clar que no. "Rajoy avui ha explicat en la pràctica com dos estats independents poden arribar al màxim nivell de col·laboració, que és el que volem nosaltres", ha dit en relació al contacte d'Espanya amb Portugal. Així, ha assegurat que és "perfectament possible que un altre estat independent de la Península Ibèrica pugui tenir com a mínim les mateixes relacions amb Espanya que té Portugal: és un exemple molt pràctic de com pot ser el futur en les relacions entre una Catalunya independent i l'Estat espanyol", ha afirmat el president.

Les relacions entre presidents

Tant Puigdemont com Rajoy tenen clara l'opinió de l'altre. Rajoy perquè Puigdemont va subratllar que està disposat a arribar fins al final per celebrar un referèndum, amb autorització de l'Estat o sense. Puigdemont perquè aquesta mateixa tarda la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha tornat a  rebutjar el referèndum al·legant que "a la sobirania nacional no se li poden posar comes ni condicions".

L'exposició de Miró en què tots dos han coincidit consta d'unes 80 obres que l'estat portuguès té de Joan Miró. Segons va anunciar el primer ministre d'aquest país, la mostra no serà temporal –estava previst que durés quatre mesos– sinó que s'exhibirà de manera permanent a Porto. La col·lecció pertany a l'estat lusità des que a finals del 2008 es va fer càrrec del Banc Portuguès de Negocis (BPN) en ser nacionalitzat i passar el seu patrimoni a mans públiques.

L'anterior govern, de signe conservador, tenia la intenció de subhastar les obres, però la venda mai va ser executada perquè la Fiscalia portuguesa va iniciar diversos processos judicials per prohibir tant la sortida a l'estranger com la venda dels quadres. D'aquesta manera quedaran a Porto les 80 peces de Miró, que inclouen sis de les seves pintures sobre conglomerat del 1936 i també sis sobreteixims (panells elaborats amb la superposició de teixits) del 1973.