Política 26/03/2018

El jutge manté Puigdemont una nit més sota custòdia policial

El Tribunal Superior de Schleswig-Holstein decidirà si segueix a presó mentre s'estudia l'extradició

Ara
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, la nit del 21-D a Brussel·les.

Berlín / BarcelonaCarles Puigdemont continuarà una nit més sota custòdia policial. El president ha declarat aquest dilluns a la tarda als jutjats de Neumünster i el magistrat ha decidit allargar la detenció preventiva. En un comunicat, el tribunal de primera instància de Neumünster, on ha comparegut Puigdemont, ha acceptat la petició de la Fiscalia General de l'Estat federat de Schleswig-Holstein perquè Puigdemont continuï a la presó en considerar que hi ha risc de fuga.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara el cas passa al Tribunal Superior de Schleswig-Holstein, l'estat federal on va ser detingut, i serà aquest tribunal el que analitzarà si extradeix Puigdemont. Tal com ha explicat el tribunal de primera instància, la Fiscalia de l'Audiència Territorial és qui pot demanar que canviï la seva situació personal, que ara per ara és de presó preventiva.

Després de la detenció i d'haver passat la nit en un centre penitenciari d'aquesta localitat alemanya, Puigdemont ha comparegut davant el jutge amb la incògnita de si quedaria o no en llibertat. Una delegació de JxCat, amb el diputat Quim Torra al capdavant, és a Alemanya per donar suport a Puigdemont, juntament amb membres de la direcció del PDECat, com ara Mercè Conesa i Marc Castells.

La justícia alemanya ha de decidir si accepta o no la petició de l'estat espanyol d'extradir Puigdemont i per quin delicte. Pablo Llarena vol que el relat de la rebel·lió convenci els magistrats alemanys i que pugui jutjar-lo per aquest delicte. Aquesta decisió depèn del fet que al Codi Penal del país sol·licitat hi hagi tipificats els fets de què s'acusa Puigdemont, i en el cas d'Alemanya diferents experts hi veuen correspondència amb els articles 81 i 82, que fan referència al delicte d'alta traïció.

Un cop fet el primer pas, la decisió queda en mans de la Fiscalia General de Schleswig-Holstein, que haurà de decidir quan i com es porta a terme. La defensa de Puigdemont, però, pot recórrer durant el procediment.

stats